Do przyrządzenia pstrąga w sosie koperkowym będziesz potrzebować:

450g filetów z pstrąga (najlepiej z pstrąga tęczowego),
4 marchewki (drobno posiekane),
1 szklanka selera (posiekanego jak marchewka),
1/2 szklanki zielonej cebuli (pokrojonej w talarki),
1/4 szklanki cebuli (posiekanej),
1 szklanka grzybów (skrojonych w talarki),
300 ml wody,
1 i 1/2 kostki bulionowej (bulion warzywny),
2 łyżki sherry,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz

Krem koperkowy:
2 łyżki białego wina,
2 łyżki masła,
2 łyżki gęstej śmietany,
1/4 filiżanki kopru (posiekanego)

Filety z ryb płuczemy dokładnie w zimnej wodzie. Następnie suszymy je papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Co ważne, należy to zrobić z obydwu stron. Następnie przekładamy pstrągi do naczynia żaroodpornego i posypujemy zieloną cebulką.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy bulion warzywny, wlewamy go na ryby. Dolewamy sherry. Całość przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy rybę około 15 minut.

W tym czasie blanszujemy marchewkę i seler, wyjmujejy je i suszymy.

Teraz możemy zająć się kremem koperkowym. Miksujemy śmietanę na pianę. Wlewamy do niej wino i masło (stopione). Mieszamy. Dosypujemy koperek, zmowu mieszamy.

Następnie zabieramy się za sos grzybowy. Na oliwie z oliwek smażymy grzyby z cebulą. Kiedy się przysmażą dodajemy resztkę bulionu i gortujemy aż do zredukowania płynu. W tym czasie wyjmujemy rybę z piernika. Sos, który powstał w czasie pieczenia dodajemy do grzybów, któe następnie doprawiamy do smaku.

Teraz finał naszych przygotowań: na talerz lub półmisek wylewamy odrobinę sosu, na któym układamy zblanszowane warzywa. Na nich układamy rybę. Całość zwieńczy ozdoba z kremu koperkowego nałożona na wierzch filetów. Smacznego!

Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBIOS nie widzi dysku – co robić?
Następny artykułJak korzystać z gadu-gadu?

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here