Jednym z takich sposobów jest bez wątpienia purée ziemniaczane. Jest to najprostszy, najtańszy i z całą pewnością najsmaczniejszy sposób podawania ziemniaków.
Do przygotowania purée potrzebne są ziemniaki. Ich ilość oczywiście jest zależna od ilości osób, które będą spożywały posiłek. Ten przepis przewidziany jest na około 1 kilogram ziemniaków. Ponadto należy przygotować ćwierć litra mleka, szczyptę gałki muszkatołowej, jedną łyżkę prawdziwego masła oraz szczyptę soli.
Ziemniaki na purée należy w tradycyjny sposób obrać, wymyć i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i zostawić odkryte, aby odparował nadmiar wody. W oddzielnym rondelku należy podgrzać mleko, dodać do niego przyprawy, a więc szczyptę soli, gałki muszkatołowej oraz masło i dokładnie rozmieszać całość. Ziemniaki zacząć delikatnie rozgniatać tłuczkiem i dolewać po trochę rozmieszane z masłem i przyprawami ciepłe mleko. Po dodaniu całości mleka ziemniaki można ubić dokładnie mikserem.
Uwaga!
Purée ziemniaczane można oczywiście urozmaicić przyprawami, które dodaje się do ziemniaków. Ponadto można je polać zeszkloną na maśle cebulką lub bułką tartą podsmażoną z masłem na patelni.
Znacie inne przepis na purée ziemniaczane? Podzielcie się nimi w komentarzach.