Do samodzielnego przygotowania domowej nalewki z winogron
1 kg dojrzałych winogron,
około 3/4 l spirytusu,
1 kg cukru, 2 litry wody,
garść liści z wiśni.
Owoce należy dokładnie oczyścić, oderwać gałązki włożyć do dużego garnka. Dodać do nich cukier, wlać spirytus i wrzucić wymyte i osuszone liście z wiśni. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Tak przygotowany wywar należy dokładnie odcedzić z owocowych skórek i innych zanieczyszczeń. Najlepiej zrobić to przez ściereczkę z gazy. Uzyskany w ten sposób wywar można odstawić do przegryzienia lub podawać od razu.
Do przygotowania nalewki według nieco innego przepisu
ponad 0,5 kg owoców,
cukier i spirytus w proporcjach litr alkoholu na każde 75 dag cukru.
Owoce należy najpierw dokładnie oczyścić, oderwać gałązki oraz szypułki i wsypać do wymytych i wyparzonych słojów. Owoce zalewać spirytusem, aby całkowicie je nim przykryć, słoiki szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni w ciemne miejsce.
Po tym czasie ze słoików zlać alkohol, owoce pozostawić w słoikach i zasypać je podanym w przepisie cukrem. Słoiki ponownie zakręcić, odstawić w ciemne i ciepłe miejsce, co kilka dni mocno nimi wstrząsać. Kiedy po kilku dniach cukier się rozpuści i przegryzie z owocami należy powstały z nich syrop odcedzić i przelać do odlanego wcześniej alkoholu. Ponownie pozostawić nalewkę w ciemnym miejscu i już po około miesiącu nadaje się ona do picia. Jednak w przypadku nalewek króluje zasada mówiąca, że im nalewka starsza tym lepsza, smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Do wykonania ostatniego, równie ciekawego przepisu na nalewkę z winogron
0,5 kg ciemnych, dojrzałych winogron,
20 dag brązowego cukru,
1 litr wódki.
Winogrona należy wymyć, oczyścić z szypułek, zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków, wrzucić do kilku dużych słoików i zasypać cukrem. Owoce odstawić na co najmniej jeden dzień. Po tym czasie zalać je alkoholem i tak przygotowane odstawić tym razem na co najmniej miesiąc. W tym czasie wstrząsać zawartością słoika co kilka dni. Powstały w słoikach napój należy odcedzić, przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kolejne kilka miesięcy.
Znacie inne nalewki z winogron? Podzielcie się nimi.