Pierwszy ze znanych przepisów na nalewkę z pigwy wymaga przygotowania 1 litra 70% spirytusu i kilograma (lub więcej) owoców pigwy.
Owoce pigwy należy dokładnie wymyć, oczyścić z pestek i następnie rozdrobnić, ale nie na miazgę. Do zrobienia nalewki będzie potrzebny specjalnie przygotowany do tego celu gąsiorek. Wrzucamy do niego owoce, zalewamy je spirytusem. Tak napełniony gąsior należy umieścić na co najmniej 3 tygodnie w ciemnym miejscu. W tym czasie co jakiś czas, najlepiej raz dziennie, należy zamieszać delikatnie całością owoców, aby alkohol połączył się ze wszystkimi owocami.
Kiedy po 3 tygodniach zlejemy z gąsiora powstały napój należy go odpowiednio doprawić do smaku. W tym celu stosuje się cukrowy roztwór w proporcjach 1 kg cukru na 1 kg wody. Składniki te należy ze sobą połączyć w rondelku, ustawić na małym ogniu, chwilę podgrzewać. Następnie z wierzchu roztworu zebrać powstałą pianę i wytrącone zanieczyszczenia. W efekcie otrzymujemy cukrowy roztwór doskonale nadający się do słodzenia nalewki z pigwy. Wlewamy ją więc z powrotem do gąsiorka, do którego przelewamy nalewkę i ponownie umieszczamy gąsior w ciemnym miejscu, tym razem na kilka miesięcy.
Do wykonania nalewki z pigwy z miodem
1,5 kg owoców pigwy,
1 l 70% spirytusu,
0,5 kg cukru,
0,5 l miodu lipowego,
0,7 l wody.
Podobnie jak we wcześniejszym przepisie, owoce pigwy należy dokładnie wymyć, oczyścić i rozdrobnić. Następnie z cukru i wody przygotowujemy cukrową zalewę, którą zalewamy owoce razem ze spirytusem, dodajemy miód lipowy, wszystko dokładnie mieszamy, umieszczamy w gąsiorze i odstawiamy na 2-3 miesiące w ciemne miejsce co kilka dni mieszając.
Znacie inne przepisy na nalewkę z pigwy? Podzielcie się nimi.