Potrawy Ser żółty – przepisy

Ser żółty – przepisy

-

Do samodzielnego przygotowania żółtego sera

1 kg białego sera,
1 l mleka,
pół kostki margaryny,
2 łyżeczki octu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 żółtka.

Mleko należy wlać do garnka, pokruszyć do niego biały ser i przez około 10-15 minut podgrzewać do momentu uzyskania czegoś w rodzaju gumy o klejącej, ciągnącej się konsystencji. W tym czasie, w oddzielnym, niedużym rondelku należy rozpuścić margarynę, połączyć ją z octem i solą, dokładnie wymieszać. Na sitko należy wyłożyć masę serową, odcisnąć ją z nadmiaru wody, ser połączyć z roztopioną, lekko wystudzoną margaryną, wymieszać i ponownie podgrzać. Następnie należy w miseczce rozmieszać żółtko z sodą oczyszczoną, połączyć je z masą serową, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanej wcześniej formy. Kiedy całość wystygnie, można kroić na plasterki i jeść z chlebem.

Do wykonania równie smacznego sera żółtego

Będzie potrzebne:
1,5 kg białego sera,
1,5 l mleka,
dwie płaskie łyżeczki soli,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
przyprawy (kminek, papryka).

Ser należy rozkruszyć i wrzucić do garnka z gorącym mlekiem. Całość należy odgrzewać przez jakiś czas, aż ser się rozgotuje. Następnie na sitku należy odcedzić ser, przełożyć go do oddzielnego garnka, wrzucić do niego kostkę masła i wszystko roztopić. Smażyć całość tak długo, aż składniki dobrze się ze sobą połączą i uzyskają jednolitą masę.

Następnie w oddzielnym naczyniu należy w czterech łyżeczkach wody rozpuścić sodę oczyszczoną i sól. Tak przygotowany roztwór należy wlać do garnka z serem, wymieszać i jeszcze chwilę ogrzewać, aż zawrze. W tym momencie można dodać ulubione przyprawy, którymi chcemy urozmaicić smak sera. Wtedy garnek zdjąć z ognia, przelać do odpowiedniej formy i odstawić do wystygnięcia.

Znacie inny przepis na ser żółty? Podzielcie się nim w komentarzu.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Syrop z czarnego bzu – przepis

Czarny bez jest rośliną, bardzo często wykorzystywaną do wyrobu syropów, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Stosowany jest profilaktycznie w okresie jesienno- zimowym, a także leczniczo w przeziębieniu.

Kiszka ziemniaczana – przepis

Kiszka ziemniaczana, przyrządzana na bazie ziemniaków, boczku oraz przypraw to potrawa pochodząca z regionów Podlasia. Ponieważ jest to tradycyjne, regionalne danie, każda gospodyni ma swój własny rodzinny przepis, z czasem wytworzyły się nawet różne odmiany tej potrawy, nieco odbiegające od podstawowego przepisu. Tak właśnie powstał kartoflak. Poniżej przedstawiam przepisy na oba te dania.

Zobacz też

Modne fryzury z długich włosów na jesień

Jesienią przede wszystkim modne są włosy rozpuszczone, na luzie, jakby w nieładzie. Aby nadać im nutkę zmysłowości, można je ugniatać palcami na piance lub spryskać specjalnym sprayem. Nie prostujemy ich za pomocą prostownicy, a za pomocą szczotki, aby wyglądały bardziej naturalnie.

Czym zajmuje się E100?

Firma E100 jest międzynarodowym dostawcą usług dla firm transportowych. Od ponad 20 lat pomagamy firmom uprościć procesy związane z...

Jak rozmawiać o zaburzeniach osobowości z bliskimi: jak uniknąć stigmatyzacji i jak zbudować zrozumienie dla problemów emocjonalnych

Zaburzenia osobowości są jednym z najtrudniejszych do zrozumienia problemów emocjonalnych. Chociaż nie są one rzadkie, wiele osób nadal nie...

Może Cię zainteresuje: