Do samodzielnego przygotowania żółtego sera

1 kg białego sera,
1 l mleka,
pół kostki margaryny,
2 łyżeczki octu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 żółtka.

Mleko należy wlać do garnka, pokruszyć do niego biały ser i przez około 10-15 minut podgrzewać do momentu uzyskania czegoś w rodzaju gumy o klejącej, ciągnącej się konsystencji. W tym czasie, w oddzielnym, niedużym rondelku należy rozpuścić margarynę, połączyć ją z octem i solą, dokładnie wymieszać. Na sitko należy wyłożyć masę serową, odcisnąć ją z nadmiaru wody, ser połączyć z roztopioną, lekko wystudzoną margaryną, wymieszać i ponownie podgrzać. Następnie należy w miseczce rozmieszać żółtko z sodą oczyszczoną, połączyć je z masą serową, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanej wcześniej formy. Kiedy całość wystygnie, można kroić na plasterki i jeść z chlebem.

Do wykonania równie smacznego sera żółtego

Będzie potrzebne:
1,5 kg białego sera,
1,5 l mleka,
dwie płaskie łyżeczki soli,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
przyprawy (kminek, papryka).

Ser należy rozkruszyć i wrzucić do garnka z gorącym mlekiem. Całość należy odgrzewać przez jakiś czas, aż ser się rozgotuje. Następnie na sitku należy odcedzić ser, przełożyć go do oddzielnego garnka, wrzucić do niego kostkę masła i wszystko roztopić. Smażyć całość tak długo, aż składniki dobrze się ze sobą połączą i uzyskają jednolitą masę.

Następnie w oddzielnym naczyniu należy w czterech łyżeczkach wody rozpuścić sodę oczyszczoną i sól. Tak przygotowany roztwór należy wlać do garnka z serem, wymieszać i jeszcze chwilę ogrzewać, aż zawrze. W tym momencie można dodać ulubione przyprawy, którymi chcemy urozmaicić smak sera. Wtedy garnek zdjąć z ognia, przelać do odpowiedniej formy i odstawić do wystygnięcia.

Znacie inny przepis na ser żółty? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNalewka z jeżyn – przepis
Następny artykułNalewka z pigwy – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here