Do samodzielnego przygotowania żółtego sera
1 kg białego sera,
1 l mleka,
pół kostki margaryny,
2 łyżeczki octu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 żółtka.
Mleko należy wlać do garnka, pokruszyć do niego biały ser i przez około 10-15 minut podgrzewać do momentu uzyskania czegoś w rodzaju gumy o klejącej, ciągnącej się konsystencji. W tym czasie, w oddzielnym, niedużym rondelku należy rozpuścić margarynę, połączyć ją z octem i solą, dokładnie wymieszać. Na sitko należy wyłożyć masę serową, odcisnąć ją z nadmiaru wody, ser połączyć z roztopioną, lekko wystudzoną margaryną, wymieszać i ponownie podgrzać. Następnie należy w miseczce rozmieszać żółtko z sodą oczyszczoną, połączyć je z masą serową, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanej wcześniej formy. Kiedy całość wystygnie, można kroić na plasterki i jeść z chlebem.
Do wykonania równie smacznego sera żółtego
1,5 kg białego sera,
1,5 l mleka,
dwie płaskie łyżeczki soli,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
przyprawy (kminek, papryka).
Ser należy rozkruszyć i wrzucić do garnka z gorącym mlekiem. Całość należy odgrzewać przez jakiś czas, aż ser się rozgotuje. Następnie na sitku należy odcedzić ser, przełożyć go do oddzielnego garnka, wrzucić do niego kostkę masła i wszystko roztopić. Smażyć całość tak długo, aż składniki dobrze się ze sobą połączą i uzyskają jednolitą masę.
Następnie w oddzielnym naczyniu należy w czterech łyżeczkach wody rozpuścić sodę oczyszczoną i sól. Tak przygotowany roztwór należy wlać do garnka z serem, wymieszać i jeszcze chwilę ogrzewać, aż zawrze. W tym momencie można dodać ulubione przyprawy, którymi chcemy urozmaicić smak sera. Wtedy garnek zdjąć z ognia, przelać do odpowiedniej formy i odstawić do wystygnięcia.
Znacie inny przepis na ser żółty? Podzielcie się nim w komentarzu.