Do jej samodzielnego wykonania
1 litr dojrzałych jeżyn,
0,5 l wódki,
250 ml spirytusu,
750 g cukru.
W pierwszej kolejności należy dokładnie wymyć owoce, oczyścić i osuszyć z nadmiaru wody. Następnie należy przygotować kilka dużych słoików, dokładnie sparzyć. Włożyć do nich owoce, zasypać je cukrem, szczelnie zamknąć i odstawić na około dwa tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie do słoików należy dolać spirytus i ponownie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie co kilka dni nimi potrząsając, aby dobrze wchłonęły alkohol.
Po tym czasie powstały w słoikach sok należy odlać do innego naczynia, a do owoców wlać wódkę i tak jak wcześniej szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień. Powstały w tym czasie sok należy połączyć z pierwszym sokiem zlewanym z owoców wcześniej, a następnie za pomocą gazy dokładnie przecedzić do przygotowanych wcześniej butelek, zakorkować i odstawić na około pół roku.
Do wykonania innej wersji nalewki z jeżyn
1 l dojrzałych, soczystych i słodkich jeżyn,
70 dag cukru,
1 szkl. spirytusu,
0,5 l wódki,
pół laski wanilii oraz 2 goździki.
Owoce należy najpierw dokładnie oczyścić, osuszyć i przebrać. Następnie należy przygotować wyparzone i osuszone słoiki. W każdym z nich układać trochę owoców, posypywać cukrem i układać na nim kolejną warstwę cukru. Tak przygotowane słoje należy przykryć ściereczką z gazy i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe, jasne miejsce.
Po dwóch tygodniach do owoców wlać spirytus, szczelnie je zakręcić, lekko nimi wstrząsnąć i odstawić na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie ze słoików należy zlać powstały z cukru i alkoholu syrop, owoce rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wlać do nich wódkę. Dla lepszego smaku można do każdego wrzucić również trochę goździków oraz wanilii. Słoiki odstawić ponownie na dwa tygodnie co kilka dni nimi potrząsając, a po upływie tego czasu całość dokładnie przecedzić przez sitko i przez ściereczkę z gazy, powstały syrop połączyć z tym zlanym wcześniej, przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na pół roku.
Znacie inny przepis na nalewkę z jeżyn? Podzielcie się nim w komentarzu.