Do samodzielnego przygotowania takiej nalewki
1 kg dojrzałych mirabelek,
cukier (powinno być go o połowę więcej niż wynosi masa owoców),
wódka oraz spirytus (alkohole powinny wystąpić w proporcjach szklanka spirytusu na litr wódki).
Mirabelki należy dokładnie oczyścić, pozbawić szypułek i pestek, osuszyć i włożyć do przygotowanych wcześniej, wymytych i wyparzonych słoików. Owoce należy zasypać cukrem, wódkę wymieszać ze spirytusem i zalać alkoholem owoce z cukrem. Słoiki należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, nasłonecznione miejsce na około miesiąc. Co kilka dni słoikiem należy lekko potrząsać, aby całość dobrze się wymieszała i połączyła.
Po upływie tego czasu ze słoików należy zlać powstały w nich płyn, przez gazę przecedzić go do butelek, szczelnie je zamknąć i odstawić na minimum pół roku.
Do wykonania innej nalewki ze śliwek mirabelek
1 kg dojrzałych owoców,
0,5 l wódki,
0,5 l spirytusu,
1 kg cukru,
2 goździki,
szklanka wody mineralnej.
Owoce należy dokładnie wymyć, usunąć z nich szypułki, wypestkować, przełożyć do dużego słoika i zasypać cukrem. Następnie szczelnie zakręcić i odstawić na kilka do kilkunastu dni. Po tym czasie do słoika dolać alkohol i znów szczelnie zamknąć. Tym razem należy odstawić go na przynajmniej 3 tygodnie i co kilka dni nim wstrząsać, aby składniki dobrze się wymieszały i przegryzły. Po upływie tego czasu przez ściereczkę z gazy należy przefiltrować powstały syrop, przelać go do butelek i odstawić na kilka miesięcy szczelnie zamknięte. Po tym czasie ponownie przefiltrować nalewkę przez gazę, odstawić jeszcze na jakiś czas, aby dojrzała.
Znacie inny przepis na nalewkę z mirabelek? Podzielcie się nim w komentarzu.