Podaje się je najczęściej oprószone cukrem pudrem, polane kwaśną śmietaną, posypane cynamonem, ale także z konfiturami lub dżemem.

Do przygotowania najprostszych drożdżowych racuchów będzie potrzebne:

2 szklanki mąki
50 g świeżych drożdżowych
1 szklanka mleka
2 jajka
5 łyżeczek cukru
50 g masła
szczypta soli

Mąkę przesiać do miski wsypać szczyptę soli. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i pół szklanki ciepłego mleka, dodać do mąki. Jajka zmiksować zresztą cukru i dodać do mąki z drożdżami. Wlać resztę ciepłego mleka, roztopione masło i wszystko dobrze wyrobić łyżką bądź trzepaczką. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść na patelnię, formować placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Poza racuchami drożdżowymi smaczne są również racuszki z kwaśnego mleka. Do ich wykonania będzie potrzebne:

2 szklanki kwaśnego mleka
35-40 dag mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, rozmącone jajka i kwaśne mleko. Wszytko dobrze wymieszać, miksując na pulchną masę, na koniec wsypać sodę. Ciasto powinno być dosyć gęste. Rozgrzać tłuszcz na patelni, nabierać ciasto łyżką, kłaść na patelnię i formować placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem, z dżemem lub konfiturami. Jeśli smażymy je w większej ilości, położyć na ogrzany półmisek i przetrzymać w ciepłym piekarniku.

Znacie inny przepis na racuchy? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak wybrać kask motocyklowy?
Następny artykułJak zamontować radio samochodowe?

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here