Podaje się je najczęściej oprószone cukrem pudrem, polane kwaśną śmietaną, posypane cynamonem, ale także z konfiturami lub dżemem.
Do przygotowania najprostszych drożdżowych racuchów będzie potrzebne:
2 szklanki mąki
50 g świeżych drożdżowych
1 szklanka mleka
2 jajka
5 łyżeczek cukru
50 g masła
szczypta soli
Mąkę przesiać do miski wsypać szczyptę soli. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i pół szklanki ciepłego mleka, dodać do mąki. Jajka zmiksować zresztą cukru i dodać do mąki z drożdżami. Wlać resztę ciepłego mleka, roztopione masło i wszystko dobrze wyrobić łyżką bądź trzepaczką. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść na patelnię, formować placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Poza racuchami drożdżowymi smaczne są również racuszki z kwaśnego mleka. Do ich wykonania będzie potrzebne:
35-40 dag mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, rozmącone jajka i kwaśne mleko. Wszytko dobrze wymieszać, miksując na pulchną masę, na koniec wsypać sodę. Ciasto powinno być dosyć gęste. Rozgrzać tłuszcz na patelni, nabierać ciasto łyżką, kłaść na patelnię i formować placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem, z dżemem lub konfiturami. Jeśli smażymy je w większej ilości, położyć na ogrzany półmisek i przetrzymać w ciepłym piekarniku.
Znacie inny przepis na racuchy? Podzielcie się nim z nami.