Do zrobienia domowej riccoty będziesz potrzebować:

1,5 litra pełnotłustego mleka

3 łyżki jogurtu naturalnego

Jogurt dokładnie wymieszaj z jogurtem naturalnym, zagotuj i doprowadź do wrzenia. Gdy mleko zacznie wrzeć, gotuj je na małym ogniu mieszając co 5 minut do momentu aż mleko zacznie zamieniać się w grudki.

Podwójną gazą obłóż gęste sito, następnie wlej do niego zagotowane mleko i pozostaw do momentu, aż cała serwatka wycieknie.

Następnie zwiąż brzegi gazika i powieś go nad garnkiem na półtorej godziny.

Znacie inny przepis na domową ricottę? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKnysza – przepis
Następny artykułMakaron domowy – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here