Najlepiej chyba jednak smakuje w polskich zupach – pomidorowej czy rosole.
Aby zrobić makaron domowy przygotuj:
3 jajka
6 – 8 łyżek wody
4 dag tłuszczu do polania
sól
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać sól oraz wodę, całość zgnieść rękoma na twarde ciasto, starannie wyrobić. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Wyrobione ciasto podzielić na części i zostawić do przeschnięcia.
Następnie każdą część przekroić na połowę, posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy i ostrym nożem kroić drobne kluseczki, które następnie należy rozrzucić po stolnicy. W dużym płaskim rondlu zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć.
Gotować kilka minut, aż będzie miękki, odcedzić, przelać gorącą wodą i odsączyć.
Znacie inny przepis na makaron domowy. Podzielcie się nim z nami.