Najlepiej chyba jednak smakuje w polskich zupach – pomidorowej czy rosole.

Aby zrobić makaron domowy przygotuj:

40 dag mąki

3 jajka

6 – 8 łyżek wody

4 dag tłuszczu do polania

sól

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać sól oraz wodę, całość zgnieść rękoma na twarde ciasto, starannie wyrobić. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Wyrobione ciasto podzielić na części i zostawić do przeschnięcia.

Następnie każdą część przekroić na połowę, posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy i ostrym nożem kroić drobne kluseczki, które następnie należy rozrzucić po stolnicy. W dużym płaskim rondlu zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć.

Gotować kilka minut, aż będzie miękki, odcedzić, przelać gorącą wodą i odsączyć.

Znacie inny przepis na makaron domowy. Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRicotta – przepis
Następny artykułKluski przecierane – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here