Kluski przecierane można traktować jako samodzielny posiłek (na przykład przysmażone z cebulką) lub dodatek do różnych zup. Aby je wykonać, przygotuj:

80 dag ziemniaków

12 dag mąki

2 jajka

sól

tłuszcz do gotowania i smażenia

woda

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz oraz zetrzyj na tarce o drobnych otworach, następnie odsącz wodę wymieszaj z mąką i jajami, dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Uzyskaną masę uklep równo na drewnianej lekko zwilżonej i oprószonej mąką desce do krojenia. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem tłuszczu i soli. Przy pomocy dużej metalowej łyżki oddzielaj małe kawałki masy z deski po czym wrzucaj je do wrzącej wody. Gotuj kilka minut, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odsącz. Ugotowane kluski możesz podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelki z dodatkiem np. cebuli.

Znacie inni sposób na zrobienie klusek przecieranych? Podzielcie się swoim przepisem.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMakaron domowy – przepis
Następny artykułZupa sałatowa – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here