Kluski przecierane można traktować jako samodzielny posiłek (na przykład przysmażone z cebulką) lub dodatek do różnych zup. Aby je wykonać, przygotuj:
12 dag mąki
2 jajka
sól
tłuszcz do gotowania i smażenia
woda
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz oraz zetrzyj na tarce o drobnych otworach, następnie odsącz wodę wymieszaj z mąką i jajami, dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Uzyskaną masę uklep równo na drewnianej lekko zwilżonej i oprószonej mąką desce do krojenia. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem tłuszczu i soli. Przy pomocy dużej metalowej łyżki oddzielaj małe kawałki masy z deski po czym wrzucaj je do wrzącej wody. Gotuj kilka minut, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odsącz. Ugotowane kluski możesz podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelki z dodatkiem np. cebuli.
Znacie inni sposób na zrobienie klusek przecieranych? Podzielcie się swoim przepisem.