Zupa z sałaty na pierwszy rzut oka może wydawać się niezbyt dobrym pomysłem, ale każdy, kto wątpi w powodzenie tego przepisu, powinien spróbować go wykonać. Przekonacie się, że to niecodzienne zestawienie kulinarne bardzo dobrze się sprawdza.
1 litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
1 duża cukinia
3 ząbki czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
garść rzeżuchy
2 łyżki jogurtu naturalnego
sos chili
sól morska
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
Ziemniaki obierz i pokrój w małe kostki. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oba składniki wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi gotuj w bulionie pod przykryciem aż będą miękkie. Dodaj przyprawy oraz cukinię pokrojoną w kostkę, gotuj 10 minut, następnie zdejmij z ognia wrzuć posiekaną rzeżuchę i porwaną ręcznie sałatę.
Garnek przykryj i pozostaw na 10 minut, następnie wyłów liście laurowe i ziele angielskie dodaj jogurt i wszystko zmiksuj.
Dopraw do smaku oraz dodaj kilka kropel sosu chili, wymieszaj.
Znacie inny przepis na zupę z sałaty? Podzielcie się w komentarzach waszymi pomysłami na tę niecodzienną zupę.