Risotto jest specyficznym daniem, składającym się tylko z duszonego ryżu, do którego dodajemy aromatyczne przyprawy. Klasykiem jest risotto alla milanese, które możemy wzbogacić o dodatki warzywne czy mięsne, przygotowane osobno, a połączone z ryżem dopiero przy podawaniu. Jeśli chcemy dodać mięso – najbardziej pasuje drób.
Do zrobienia kulinarnego klasyka, jakim jest risotto alla milanese potrzebujesz:
specjalny ryż arbio (czasem nazywany arborio), o pulchnych, okrągłych ziarenkach,
2 lub 3 szalotki,
masło,
wytrawne, białe wino,
szafran,
tarty parmezan,
bulion warzywny (może to być kostka rosołowa, którą rozpuścimy we wrzątku).
Dodatkowym składnikiem jest czosnek, nawet 5 ząbków, zależnie od upodobań, jednak w oryginalnym przepisie nie jest uwzględniony.
Fot. Kalejdoskopsmakow.pl
Na małym ogniu, na maśle, i co ważne w głębokiej patelni, szklimy drobno pokrojoną szalotkę. Płuczemy ryż i wrzucamy go na patelnię, do cebulek. Prażymy około 3 minut, aż stanie się prawie przezroczysty, a potem zalewamy prawie całą szklanką wina. Wsypujemy do tego 2 duże szczypty szafranu. Przykrywamy szczelnie i dusimy do momentu, kiedy ryż wchłonie całe wino. Gdy wina w patelni już nie ma, wlewamy bulion. Litr płynu wlewamy do ryżu stopniowo, najpierw połowę, potem powoli następną, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Często mieszamy całość, aby szafran dobrze się rozprowadził, a ryż nie przywierał. Gdy nie mamy już bulionu doprawiamy ryż solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest kleisty, miękki i złoty. Dodajemy do niego jeszcze masło, posypujemy parmezanem i podajemy.
Znacie inny przepis na risotto? Podzielcie się nim w komentarzu.