Potrawy Roladki z indyka z boczkiem – przepis

Roladki z indyka z boczkiem – przepis

-

Takie roladki możesz przygotować wcześniej, zawinąć w folię, a w momencie wejścia gości wstawić do piekarnika i – zamiast pilnować kuchni – zażywać rozrywki w gronie bliskich Ci osób. A gdy przyjdzie odpowiedni moment, otrzymasz za tę potrawę gromkie brawa, bo w końcu – kto nie lubi zapachu wędzonki, czosnku i bazylii?

– 4 kotlety z piersi indyka, rozbite równomiernie
– sól i pieprz
– 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
– 1 łyżka świeżej, siekanej bazylii lub łyżeczka suszonego tymianku
– 8 cienkich plasterków szynki
– 4 plasterki sera żółtego
– 8 cieniutkich plasterków surowego, wędzonego boczku

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Rozbite kotlety ułóż na odpowiednio większych kawałkach folii aluminiowej i natrzyj je czosnkiem, a następnie posyp solą, pieprzem i ziołami. Na każdym kotlecie ułóż po plasterku sera i po dwa plasterki szynki. Ciasno zwiń całość, a już uformowaną roladkę owiń dwoma paseczkami boczku. Umieść ją na folii i zawiń szczelnie.

Opakowane roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie otwórz i rozchyl folię i podkręć temperaturę do 210 stopni i piecz jeszcze 10 minut, aż roladki się zrumienią. Podawaj z ryżem i pieczonymi lub smażonymi warzywami.

Znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak urządzić małą łazienkę?

Mała łazienka może okazać się znacznie bardziej przestronna, jeśli zastosujemy kilka skutecznych aranżacyjnych sztuczek.

Ubezpieczenie od utraty pracy – informacje

Ubezpieczenie od utraty pracy to rodzaj dobrowolnej, specjalnej polisy, która najczęściej znajduje się w większym pakiecie. Może też być proponowanym dodatkiem np. do kredytu mieszkaniowego. W praktyce chodzi o to, że w przypadku utraty pracy ubezpieczyciel będzie przez określony czas płacił raty.

Zobacz też

Sądowe środki karne

Skazanie to nie tylko kary, ale też środki karne. Bywa i tak, że np. zakaz prowadzenia pojazdu czy wykonywania określonego zawodu jest bardziej uciążliwy niż wyrok pozbawienia wolności w zawieszeniu. A sąd może znacznie, znacznie więcej...

Meble ogrodowe nie tylko do ogrodu

Przyjemność płynąca ze spożywania posiłków na świeżym powietrzu jest oczywista. Ożywcze śniadania w promieniach wschodzącego słońca dodają animuszu i...

Co trzeba wiedzieć przed wyjazdem do Maroka?

Maroko to popularny cel turystycznych wyjazdów. Północno-zachodnia część Afryki zachwyca orientalnym klimatem, błękitnymi falami Oceanu Atlantyckiego oraz pustynnymi terenami...

Może Cię zainteresuje: