Takie roladki możesz przygotować wcześniej, zawinąć w folię, a w momencie wejścia gości wstawić do piekarnika i – zamiast pilnować kuchni – zażywać rozrywki w gronie bliskich Ci osób. A gdy przyjdzie odpowiedni moment, otrzymasz za tę potrawę gromkie brawa, bo w końcu – kto nie lubi zapachu wędzonki, czosnku i bazylii?
– 4 kotlety z piersi indyka, rozbite równomiernie
– sól i pieprz
– 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
– 1 łyżka świeżej, siekanej bazylii lub łyżeczka suszonego tymianku
– 8 cienkich plasterków szynki
– 4 plasterki sera żółtego
– 8 cieniutkich plasterków surowego, wędzonego boczku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Rozbite kotlety ułóż na odpowiednio większych kawałkach folii aluminiowej i natrzyj je czosnkiem, a następnie posyp solą, pieprzem i ziołami. Na każdym kotlecie ułóż po plasterku sera i po dwa plasterki szynki. Ciasno zwiń całość, a już uformowaną roladkę owiń dwoma paseczkami boczku. Umieść ją na folii i zawiń szczelnie.
Opakowane roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie otwórz i rozchyl folię i podkręć temperaturę do 210 stopni i piecz jeszcze 10 minut, aż roladki się zrumienią. Podawaj z ryżem i pieczonymi lub smażonymi warzywami.
Znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.