Jest to też nazwa potrawy, zwykle z duszonych warzyw lub mięs, opartej właśnie na tym smaku i aromacie. Pozwól zaproponować sobie wegetariańskie curry – z młodych ziemniaków, z ciecierzycą i pomidorami. Smaczne, sycące i rozgrzewające, zachwyci każdego, kto lubi egzotyczne smaki.
– 2,5 szklanki bulionu warzywnego
– 2 puszki ciecierzycy
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 6 młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych na ćwiartki
– 1 średnia cebula, posiekana
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka mielonego kuminu
– 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
– 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Wykonanie:
W dużym garnku połącz bulion, ciecierzycę, pomidory, ziemniaki, cebulę, masło, imbir, sól, kumin, kolendrę i pieprz kajeński. Wymieszaj tak, aby ziemniaki były zakryte. Garnek postaw na ogniu, na średnim płomieniu, i gotuj przez około pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie.
Jeśli to konieczne, dosól do smaku. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.