Do przygotowania zapiekanki z cukinii ze szpinakiem
– 1 kilogram cukinii
– pół kilograma mrożonego szpinaku
– 3 grube plastry wędzonego boczku
– 1 duża cebula
– garść posiekanej pietruszki
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 szklanki startego parmezanu
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 3 jajka
– oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cukinię zetrzyj na grubej tarce i posól. Wyłóż ją na sitko oparte na głębokiej misce i zostaw na pół godziny, by puściła sok. Po tym czasie odciśnij wiórki w ręczniku papierowym, by pozbyć się resztek wody. Gdy cukinia leżakuje w sitku, rozmroź szpinak i jego również potraktuj papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej patelnię. Boczek pokrój w grubą kostkę i podsmaż do zrumienienia na średnim ogniu, tak, by wytopił się tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. W malakserze zmiksuj pietruszkę i czosnek z odrobiną soli.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Boczek z cebulką wymieszaj ze szpinakiem, pietruszką i czosnkiem. Dodaj połowę parmezanu. Posól i popieprz do smaku. Do masy dodaj roztrzepane jajka. Natłuść formę do zapiekania łyżką oliwy.
Przełóż masę do formy, wyrównaj i posyp parmezanem. Piecz w 200 stopniach przez 40-45 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Podawaj zaraz po upieczeniu, choć zapiekanka daje się łatwo odgrzewać.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.