– gruby plaster boczku wędzonego
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki papryki wędzonej
– ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu
– 6 kawałków halibuta po 150-200 g każdy
– 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
– paczka młodego szpinaku
Wykonanie:
Na suchej patelni zrumień boczek i odłóż na bok. W małej miseczce zmieszaj sól, paprykę wędzoną i czarny pieprz. Tą mieszanką posyp równomiernie rybę. Podsmaż ją na tłuszczu wytopionym z boczku – po 3 minuty z każdej strony. Sprawdź widelcem, czy ryba nie jest w środku surowa; powinien wchodzić jak w masło i nie napotykać oporu. Zdejmij rybę z patelni i włóż do ogrzanego garnuszka.
Na tłuszcz na patelni wrzuć czosnek i posiekany boczek i podsmażaj, aż czosnek uwolni swój aromat, a następnie wsyp listki młodego szpinaku i mieszaj, aż zmiękną. Tak przyrządzony szpinak podaj wraz z rybą.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.