Do przygotowania roladek z kurczaka z dressingiem z pieczonej papryki będziesz potrzebować:
2 piersi kurczaka,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
75 g miękkiego serka koziego,
20 ml kremówki,
8 suszonych pomidorów,
4 liście bazylii,
garść rukwi lub innej sałaty – my użyliśmy roszponki
Dressing:
czerwona papryka,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
20 ml białego octu winnego,
100 ml oliwy,
2 gałązki posiekanego świeżego estragonu
-
Krok pierwszy
Zabierając się do pracy warto mieć przy sobie wałek do ciasta i folię spożywczą. Te dwa przedmioty przydarzą nam się do przygotowania filetów z kurczaka do pieczenia.
-
Krok drugi
Na początku czyścimy i myjemy filety z kurczaka. Odkrawamy z niego nieco mięsa, lub (jeśli nam się poszczęściło) mini-fileciki, które przyczepione są zazwyczaj na wierzchu piersi. Mielimy je z bazylią, serem, pomidorami i śmietaną. Ta masa przyda nam się za chwilę.
-
Krok trzeci
Kiedy filety są już czyste, kładziemy na nie (pojedynczo) folię spożywczą i rozbijamy na kotlety. Ubijamy je tak długo, aż uzyskamy równe płaty rozbitego mięsa.
-
Krok czwarty
Płaty solimy pieprzymy i nakładamy farsz, który wcześniej zmiksowaliśmy. Zawijamy w roladę. Dzięki folii spożywczej będzie to łatwe i przyjemne zajęcie.
-
Krok piąty
Każdą porcję mięsa zawijamy w folię aluminiową tak, aby były szczelnie opakowane. Formujemy w „cukierek” tak, abyśmy bez problemu mogli podnieść roladę za odstające „uszka”. Teraz wkładamy nasze roladki do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut.
-
Krok szósty
Warto pamiętać, aby w połowie gotowania obrócić roladki.
-
Krok siódmy
Zajmujemy się teraz dressingiem. W piekarniku pieczemy papryki pokropioną oliwą. Piec powinien być nagrzany do 220 stopni. Kiedy skórka będzie brązowiała, wyjmujemy warzywa i wkładamy je do woreczka. Dzięki temu sposobowi skórka odejdzie szybko i bez problemu.
-
Krok ósmy
Kiedy obierzemy i wystudzimy papryki miksujemy je z innymi składnikami podanymi w składnikach dressingu.
-
Krok dziewiąty
Następnie wyjmujemy kurczaka z kąpieli wodnej, odwijamy go z folii i kiedy przestygnie – kroimy na plasterki.
-
Krok dziesiąty
Możemy je teraz położyć na listkach sałaty i polewać dressingiem.
Znacie inny przepis na roladki? Podzielcie się nim w komentarzu.