Do przygotowania roladek z kurczaka z dressingiem z pieczonej papryki będziesz potrzebować:

2 piersi kurczaka,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
75 g miękkiego serka koziego,
20 ml kremówki,
8 suszonych pomidorów,
4 liście bazylii,
garść rukwi lub innej sałaty – my użyliśmy roszponki

Dressing:
czerwona papryka,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
20 ml białego octu winnego,
100 ml oliwy,
2 gałązki posiekanego świeżego estragonu

  • Krok pierwszy

    Zabierając się do pracy warto mieć przy sobie wałek do ciasta i folię spożywczą. Te dwa przedmioty przydarzą nam się do przygotowania filetów z kurczaka do pieczenia.

  • Krok drugi

    Na początku czyścimy i myjemy filety z kurczaka. Odkrawamy z niego nieco mięsa, lub (jeśli nam się poszczęściło) mini-fileciki, które przyczepione są zazwyczaj na wierzchu piersi. Mielimy je z bazylią, serem, pomidorami i śmietaną. Ta masa przyda nam się za chwilę.

  • Krok trzeci

    Kiedy filety są już czyste, kładziemy na nie (pojedynczo) folię spożywczą i rozbijamy na kotlety. Ubijamy je tak długo, aż uzyskamy równe płaty rozbitego mięsa.

  • Krok czwarty

    Płaty solimy pieprzymy i nakładamy farsz, który wcześniej zmiksowaliśmy. Zawijamy w roladę. Dzięki folii spożywczej będzie to łatwe i przyjemne zajęcie.

  • Krok piąty

    Każdą porcję mięsa zawijamy w folię aluminiową tak, aby były szczelnie opakowane. Formujemy w „cukierek” tak, abyśmy bez problemu mogli podnieść roladę za odstające „uszka”. Teraz wkładamy nasze roladki do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut.

  • Krok szósty

    Warto pamiętać, aby w połowie gotowania obrócić roladki.

  • Krok siódmy

    Zajmujemy się teraz dressingiem. W piekarniku pieczemy papryki pokropioną oliwą. Piec powinien być nagrzany do 220 stopni. Kiedy skórka będzie brązowiała, wyjmujemy warzywa i wkładamy je do woreczka. Dzięki temu sposobowi skórka odejdzie szybko i bez problemu.

  • Krok ósmy

    Kiedy obierzemy i wystudzimy papryki miksujemy je z innymi składnikami podanymi w składnikach dressingu.

  • Krok dziewiąty

    Następnie wyjmujemy kurczaka z kąpieli wodnej, odwijamy go z folii i kiedy przestygnie – kroimy na plasterki.

  • Krok dziesiąty

    Możemy je teraz położyć na listkach sałaty i polewać dressingiem.

  • Znacie inny przepis na roladki? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak ściągać z wrzuty?
Następny artykułJak usunąć historię przeglądania?

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here