Do wykonania rumsztyka z cebulą wg pierwszego przepisu będziesz potrzebować:

60 dag rostbefu bez kości,
2 cebule,
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia.

Mięso należy w pierwszej kolejności dokładnie wymyć, osuszyć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem i poodcinać grubsze kawałki tłuszczu. Następnie całość mięsa kroimy na grube, solidne plastry, które następnie niezbyt mocno rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane porcje mięsne należy przyprawić solą i pieprzem do smaku, lekko natłuścić olejem i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie na dużym ogniu należy rozgrzać na patelni tłuszcz. Należy również przygotować cebulkę. Należy ją obrać i pokroić w talarki. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący wrzucić na niego cebulkę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać dwie łyżki wody, cebulę, potem posolić i popieprzyć, pod przykryciem dusić kilka minut, aż zmięknie.

Natomiast mięso po wyjęciu z lodówki należy opiekać z każdej strony przez 5-7 minut na mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni lub na grillu elektrycznym. Kiedy będzie już gotowe wystarczy tylko ułożyć je na talerzu i polać sosem do mięs lub duszoną cebulką z tłuszczem. Tak przygotowane mięso doskonale komponuje się z ziemniakami oraz ze świeżą sałatką.

Do wykonania innego dania z rumsztyku

Będzie potrzebne:
80 dag mięsa wołowego,
1 jajko,
pół łyżeczki majeranku,
sól i pieprz do smaku,
zmieloną słodką paprykę oraz 3 cebule.

Mięso należy pokroić na niezbyt małe kawałki, dodać do niego jajko i potrzebne do dania przyprawy. Wszystkie połączone ze sobą składniki należy dokładnie wymieszać, łyżką nabierać spore porcje i kształtować z nich niezbyt duże i niezbyt grube kotleciki. Tak przygotowane mięso należy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni, do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie, na osobnej patelni, należy rozgrzać tłuszcz, cebulkę obrać i pokroić w talarki i lekko je zeszklić na patelni. Kiedy mięso będzie już gotowe wykładać na talerze, dekorować smażoną cebulką i podawać z ziemniakami.

Znacie inny przepis na rumsztyk z cebulką? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak oglądać telewizję przez Internet?
Następny artykułSałatka z avocado – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here