Do wykonania rumsztyka z cebulą wg pierwszego przepisu będziesz potrzebować:
60 dag rostbefu bez kości,
2 cebule,
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia.
Mięso należy w pierwszej kolejności dokładnie wymyć, osuszyć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem i poodcinać grubsze kawałki tłuszczu. Następnie całość mięsa kroimy na grube, solidne plastry, które następnie niezbyt mocno rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane porcje mięsne należy przyprawić solą i pieprzem do smaku, lekko natłuścić olejem i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie na dużym ogniu należy rozgrzać na patelni tłuszcz. Należy również przygotować cebulkę. Należy ją obrać i pokroić w talarki. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący wrzucić na niego cebulkę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać dwie łyżki wody, cebulę, potem posolić i popieprzyć, pod przykryciem dusić kilka minut, aż zmięknie.
Natomiast mięso po wyjęciu z lodówki należy opiekać z każdej strony przez 5-7 minut na mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni lub na grillu elektrycznym. Kiedy będzie już gotowe wystarczy tylko ułożyć je na talerzu i polać sosem do mięs lub duszoną cebulką z tłuszczem. Tak przygotowane mięso doskonale komponuje się z ziemniakami oraz ze świeżą sałatką.
Do wykonania innego dania z rumsztyku
80 dag mięsa wołowego,
1 jajko,
pół łyżeczki majeranku,
sól i pieprz do smaku,
zmieloną słodką paprykę oraz 3 cebule.
Mięso należy pokroić na niezbyt małe kawałki, dodać do niego jajko i potrzebne do dania przyprawy. Wszystkie połączone ze sobą składniki należy dokładnie wymieszać, łyżką nabierać spore porcje i kształtować z nich niezbyt duże i niezbyt grube kotleciki. Tak przygotowane mięso należy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni, do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie, na osobnej patelni, należy rozgrzać tłuszcz, cebulkę obrać i pokroić w talarki i lekko je zeszklić na patelni. Kiedy mięso będzie już gotowe wykładać na talerze, dekorować smażoną cebulką i podawać z ziemniakami.
Znacie inny przepis na rumsztyk z cebulką? Podzielcie się nim w komentarzu.