Do przygotowania pierwszej z nich
1 dojrzałe avocado,
1 duży pomidor,
1 średnia cebula,
pół pęczka szczypiorku.
Natomiast do przygotowania sosu do sałatki potrzebny jest sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka słodkiej musztardy oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie awocado do spożycia polega na cieniutkim obraniu go ze skórki. Następnie należy usunąć z niego pestkę, pokroić je wedle uznania na niezbyt duże kawałki. W podobny sposób należy przygotować pomidora. Trzeba go sparzyć, usunąć z niego skórkę i pokroić w kostkę. Cebulkę można pokroić w dowolny sposób, w kostkę, talarki lub drobne piórka, który wyglądają przy tym bardzo apetycznie. Szczypiorek należy wymyć, osuszyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki należy wymieszać. Następnie należy przygotować sos. W tym celu w niezbyt dużym naczyniu należy połączyć wszystkie składniki do sosu, dokładnie je zmiksować i tak przygotowanym sosem polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Do przygotowania nieco innej sałatki z awocado
2 sztuki dojrzałego awocado,
opakowanie (200 g) serka feta,
oliwa z oliwek,
dowolny sos sałatkowy,
2 pomidory oraz 1 dużą czerwoną cebulkę.
Awocado należy dokładnie wymyć, obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić na niezbyt duże kawałki. Pomidora należy dokładnie wymyć i pokroić w cienkie plasterki. Ser feta należy pokroić na duże kawałki, wszystkie składniki połączyć ze sobą delikatnie w szklanym naczyniu, polać sosem sałatkowym rozmieszanym z oliwą i dla dekoracji posypać z wierzchu piórkami czerwonej cebulki.
Do przygotowania ostatniej sałatki
1 dojrzałe awocado,
4 piersi z kurczaka,
1 szkl. krojonych w kostkę pomidorów koktajlowych,
0,5 szkl. drobno krojonego zielonego ogórka.
Sos do sałatki należy przygotować z połowy szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki oliwy, 2 łyżeczek miodu, szczypty pieprzu cayenne, bazylii oraz soli do smaku.
Składniki do sosu należy wrzucić do jednego naczynia i dokładnie je zmiksować. Jego połowę potraktować jako marynatę do mięsa i polać nią piersi z kurczaka, po czy odstawić je do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu włożyć mięso do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i zapiekać do momentu, aż będzie miękkie i złociste z wierzchu w temperaturze maksymalnie 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy odstawić je do wystudzenia, po czym pokroić w kostkę, połączyć z krojonymi w kostkę pomidorami, ogórkami i avocado i podawać polane pozostałą częścią sosu.
Znacie inny przepis na sałatkę z awokado? Podzielcie się nim w komentarzu.