Smażony ser jest tradycyjnym daniem kuchni czeskiej. Jednak smażony ser podawany w Polsce w większości restauracji czy domów nie ma zbyt wiele wspólnego z tym tradycyjnym daniem tamtejszej kuchni. Od momentu, kiedy danie to przywędrowało do naszego kraju, w sposobie jego przygotowywania zaszło wiele zmian, które sprawiły, że smażony ser podawany jest teraz w wielu miejscach zupełnie inaczej.
Do samodzielnego przygotowania smażonego czeskiego sera
kawałek twardego żółtego sera,
1 jajko,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia,
przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła do smaku).
Uwaga!
Aby ser pachniał aromatycznymi przyprawami należy dodać je najlepiej bezpośrednio do jajek, w których będziemy maczać ser przed obtoczeniem go w bułce tartej.
Ser należy pokroić na grube plastry, nie cieńsze niż pół centymetra. Jajko należy rozmieszać jak do panierowania kotletów. Bułkę tartą wysypać na oddzielny, suchy talerz, ser maczać w jajku, następnie przekładać do bułki tartej, w której należy obtoczyć go dokładnie ze wszystkich stron. Następnie powtórzyć czynność znów maczając ser w jajku i bułce. Tak gruba warstwa panierki zabezpieczy ser przed wylaniem, kiedy roztopi się na patelni.
Tak panierowany ser należy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na niedużym ogniu, aby panierka się nie spaliła. Panierowany, smażony ser najlepiej smakuje z frytkami, ketchupem i świeżą surówką lub podawany z sosem ziołowym czy też czosnkowym.
Znacie inny przepis na smażony ser? Podzielcie się nim w komentarzu.