Smażony ser jest tradycyjnym daniem kuchni czeskiej. Jednak smażony ser podawany w Polsce w większości restauracji czy domów nie ma zbyt wiele wspólnego z tym tradycyjnym daniem tamtejszej kuchni. Od momentu, kiedy danie to przywędrowało do naszego kraju, w sposobie jego przygotowywania zaszło wiele zmian, które sprawiły, że smażony ser podawany jest teraz w wielu miejscach zupełnie inaczej.

Do samodzielnego przygotowania smażonego czeskiego sera

kawałek twardego żółtego sera,
1 jajko,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia,
przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła do smaku).

Uwaga!

Aby ser pachniał aromatycznymi przyprawami należy dodać je najlepiej bezpośrednio do jajek, w których będziemy maczać ser przed obtoczeniem go w bułce tartej.

Ser należy pokroić na grube plastry, nie cieńsze niż pół centymetra. Jajko należy rozmieszać jak do panierowania kotletów. Bułkę tartą wysypać na oddzielny, suchy talerz, ser maczać w jajku, następnie przekładać do bułki tartej, w której należy obtoczyć go dokładnie ze wszystkich stron. Następnie powtórzyć czynność znów maczając ser w jajku i bułce. Tak gruba warstwa panierki zabezpieczy ser przed wylaniem, kiedy roztopi się na patelni.

Tak panierowany ser należy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na niedużym ogniu, aby panierka się nie spaliła. Panierowany, smażony ser najlepiej smakuje z frytkami, ketchupem i świeżą surówką lub podawany z sosem ziołowym czy też czosnkowym.

Znacie inny przepis na smażony ser? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRurki z kremem – przepis
Następny artykułOpieka nad dzieckiem z dysleksją

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here