Ryby stanowią cenne źródło składników odżywczych dla naszego organizmu, dlatego warto je jeśc pod każdą postacią.
Aby przyrządzić śledzie w miodzie przygotuj:
pół kilograma solonych płatów śledziowych,
Fot. sxc.hu
2-3 cebule, pół szklanki oleju rzepakowego niskoerukowego, pół szklanki pasty pomidorowej, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, 1 łyżka płynnego, wytrawnego miodu pszczelego (gryczanego, spadziowego).
-
Krok pierwszy
Namocz śledzie w letniej wodzie na godzinę.
-
Krok drugi
Próbuj podczas namaczania, by śledź nie stracił smaku.
-
Krok trzeci
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na niewielkiej ilości oleju (nie rumień!).
-
Krok czwarty
Do cebuli dodaj miód, ocet i pastę pomidorową i duś jeszcze przez chwilę, a następnie ostudź.
-
Krok piąty
Śledzie odsącz z wody i pokrój w dwucentymetrowe kawałki. Ułóż w misce, zalej sosem i wstaw na noc do lodówki.
Znacie inny przepis na śledzie w miodzie? Podzielcie się nim w komentarzu.