Oto kilka wariantów przygotowania suszonych, słodkich śliwek w boczku:
15 plasterków wędzonego boczku
15 suszonych śliwek
Każdą śliwkę zawinąć w plaster boczku, przekłuć wykałaczką, ułożyć na blaszce i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż boczek lekko się zrumieni. Podawać na ciepło.
II
8 plasterków wędzonego boczku
16 suszonych śliwek
Wszystkie plastry boczku podzielić na pół. Na każdej połówce plastra położyć jedną śliwkę, złożyć wokół niej boczek i spiąć wykałaczką, by się nie rozwinęło. Zapiec w gorącym piekarniku, podawać na ciepło.
III
10 plasterków wędzonego boczku
10 suszonych śliwek
Każdą śliwkę zawinąć w plaster boczku, spiąć wykałaczką i upiec na grillu. Jeśli śliwki są za suche, na 15 minut zamoczyć je w ciepłej wodzie lub herbacie.
IV
10 plasterków wędzonego boczku
10 suszonych śliwek
słodki sos chilli
sos sojowy
sos Teriyaki
Śliwki zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczką, zamarynować w słodkim sosie chilli wymieszanym z sosem sojowym i sosem Teriyaki. Następnie usmażyć je lub grillować. Podawać na ciepło.
V
10 plasterków wędzonego boczku
10 suszonych śliwek
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Na każdy plaster boczku położyć śliwkę suszoną i kawałek gałązki rozmarynu. Zawinąć, spiąć wykałaczką, zgrillować, skropić octem balsamicznym.
Znacie inne przepisy na śliwki w boczku? Podzielcie się nimi!