Bardzo łatwo go zrobić, a pasuje do mięs pieczonych, grillowanych, smażonych. Można podać go do kotletów, do zrazów czy bitek i pieczeni. Jest naprawdę bardzo uniwersalny.
2 szkl. rosołu,
4 łyżki musztardy,
1/2 szkl. śmietany – opcjonalnie,
1 łyżka mąki,
sól, pieprz.
Rosół trzeba zagotować – w około 0,5 litra wody. Dodajemy musztardę oraz śmietanę. Energicznie mieszamy i dodajemy mąkę – z mąką ponownie energicznie mieszamy. Teraz trzeba postawić do zagotowania. Gotujemy bez przykrycia, żeby trochę wody odparowało i sos stał się tak gęsty, jaki odpowiada naszym wymaganiom. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej wybrać odpowiednio ostrą musztardę i nie doprawiać za bardzo – smak jest wtedy bardziej intensywny, pełny.
Jeśli chcemy zrobić bardzo ciekawy sos, znacznie lepszy niż klasyczny musztardowy możemy wykorzystać nieco zmodyfikowany przepis. Na rynku są już od dawna dostępne składniki, które pozwalają na takie modyfikacje, na przykład musztarda chrzanowa.
Do sosu na bazie musztardy chrzanowej potrzeba 4 łyżki musztardy chrzanowej zamiast zwykłej, nie potrzeba śmietany, za to możemy dodać trochę posiekanego koperku – smakuje wyśmienicie.
W bulionie mieszamy mąkę i gotujemy. Dodajemy musztardę i koperek, gotujemy krótko. Smak jest wypadkową pomiędzy sosem chrzanowym, musztardowym, a nawet koperkowym. Oczywiście można do tego sosu też dodać śmietanę, ale wtedy smak jest bardziej przytłumiony i koniecznie trzeba doprawiać.
Znacie inny przepis na sos musztardowy? Podzielcie się nim z nami.