Do przygotowania czosnku marynowanego potrzeba:
20 główek czosnku (ważne, by użyć polskiego czosnku, nie chińskiego, ponieważ jest ostrzejszy w smaku, a w marynacie nie zmieni koloru na zielononiebieski),
2 szkl. octu winnego,
125 g cukru,
2 łyżki soli,
liść laurowy,
gorczyca,
zioła prowansalskie,
woda.
Można dodać trochę oleju, wtedy czosnek lepszy.
Uwaga!
Niektórzy dodają do czosnku koper włoski, pieprz w ziarnach, nawet mieszankę przypraw garam masala.
Najpierw przygotowujemy słoiki. Czosnek najlepiej marynować w małych słoiczkach. Musimy je wyparzyć, dokładnie umyć i odstawić. Teraz najbardziej męcząca część – obieranie czosnku. Czosnek musimy obrać bardzo dokładnie, podzielić na ząbki, sprawdzić, czy na pewno wszystkie są zdrowe, a kiedy już to zrobimy, włożyć czosnek do miski i zalać wrzątkiem – musi być sparzony. Dobrze, jeśli 2 minuty poczeka we wrzątku, dopiero potem odlewamy wodę. Jeśli chcemy ułatwić sobie zadanie, można czosnek najpierw podzielić na ząbki, sparzyć a dopiero potem obierać – w tej kolejności jest łatwiej. Czosnek układamy w słoiczkach – raczej ciasno. Do każdego słoiczka wsypujemy trochę ziół prowansalskich, trochę gorczycy i trochę liścia laurowego – należy pokruszyć jeden na proszek.
Zalewę przygotowujemy w prosty sposób. Około 300–400 ml wody gotujemy wraz z octem, solimy i słodzimy, mieszamy, by cukier się rozpuścił i zalewamy słoiki. Od razu wrzątkiem. Słoiki musimy szczelnie zakręcić i 5 minut pasteryzować w wodzie, następnie odstawić i gotowe.
Czosnek możemy wstawić do szafki lub zamieść do piwnicy i otwierać kiedy tylko mamy na niego ochotę.
Znacie inny przepis na marynowany czosnek? Podzielcie się nim w komentarzu.