W rzeczywistości spaghetti to przede wszystkim rodzaj makaronu w postaci różnej grubości cienkich nitek, ale nazywana jest w ten sposób również cała potrawa, na którą składa się makaron i rozmaite sosy, z mięsem lub bez.

Najpopularniejszym sosem podawanym ze spaghetti jest sos bolognese. Pochodzi on z włoskiej Bolonii i bazuje głównie na rozdrobnionym lub mielonym mięsie wołowym lub wieprzowym, boczku, warzywach (włoszczyzna), oliwie, pomidorach i czerwonym winie. Warzyw jednak nie powinno być zbyt dużo, ponieważ sedno sosu bolognese to przede wszystkim mięso.

Najprostszym sposobem na przygotowanie szybkiego i smacznego spaghetti z sosem bolońskim jest ugotowanie makaronu al dente, podsmażenie mięsa z dodatkiem cebulki i czosnku na patelni i dodanie do niego sosu ze słoika lub z torebki, które dostępne są we wszystkich sklepach.

Jednak w przypływie wolnego czasu lub chęci, polecam przygotowanie całego dania samodzielnie, od podstaw. Przepis ten wystarczy na posiłek dla dwóch osób. Do tego

30 dag mielonego mięsa,
najlepiej wieprzowo-wołowego,
2 ząbki czosnku,
1 cebulka,
pół paczki makaronu spaghetti,
włoszczyzna,
pomidory,
bulion warzywny,
pół kieliszka czerwonego wina,
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, tymianek, estragon),
tarty ser do posypania, najlepiej parmezan, ale może to być również każdy inny gatunek żółtego sera.

Makaron gotujemy al dente, jednak z jego przyrządzeniem należy zaczekać do momentu kiedy będziemy kończyć sos. Makaron nie może wystygnąć i posklejać się. Przygotowując sos należy rozpocząć od podsmażenia na niewielkim ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu plasterków czosnku i cebulki. Równie dobrze można je drobno posiekać. Warzywa delikatnie zeszklić. Dodać do nich startą marchewkę, seler i pietruszkę. Lekko podsmażyć. Następnie dołożyć do nich mięso mielone i podsmażyć, uważając aby się nie przypaliło ani nie przywarło do dna patelni. Przygotowanie sosu jest stosunkowo łatwe.

Należy zagotować wodę, około półtorej szklanki, do tego dodać kostkę rosołową, czerwoną słodką paprykę i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Bulion warzywny również można przygotować samodzielnie. Do szklanki wrzątku dodać szczyptę soli, odrobinę mielonego pieprzu, szczyptę sypkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i garść świeżych listków bazylii lub natki pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i wlać do mięsa oraz warzyw na patelni. Danie powinno się chwilę podusić. Na samym końcu należy dolać odrobinę wina i dodać przyprawy oraz szczyptę cukru dla szlachetniejszego smaku.

Gotowym sosem polewamy makaron ułożony na talerzach w wianuszki i posypujemy tartym żółtym serem.

Znacie inny przepis na spaghetti bolognese? Podzielcie się nim w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRosół drobiowy – przepis
Następny artykułGofry – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here