Choć jego najważniejszym składnikiem jest polędwica, w przypadku jej braku można użyć innego gatunku mięsa, potrawa nie straci na swoim smaku.
Do przygotowania najbardziej znanego i najczęściej spotykanego w polskich domach przepisu na strogonow
80 dag polędwicy wołowej,
3 łyżki masła,
2 cebule,
150 ml bulionu warzywnego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
150 ml śmietany,
1 łyżkę mąki,
mieloną czerwoną paprykę słodką,
3 ogórki konserwowe,
1/2 kg pieczarek,
2 czerwone papryki,
1 łyżkę musztardy,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie strogonowa nie jest wcale trudne i każdy powinien sobie z nim bez problemu poradzić. Mięso należy dokładnie wymyć i opłukać. Następnie trzeba wyciąć z niego wszystkie błony, chrząstki i tłuste kawałki, ponownie je opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie, podłużne plastry i oprószyć mąką. Należy podsmażyć je w dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła razem z pokrojonymi w niezbyt duże kawałki pieczarkami, uważając by ich nie przypalić. Przysmażoną cebulę z pieczarkami włożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojone w słupki ogórki konserwowe, pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę i całość zalać bulionem, a resztę uzupełnić wodą. Dodać do tego łyżkę musztardy, przecier pomidorowy i dusić, aż mięso będzie miękkie.
Przed samym podaniem, już nie gotując, do strogonowa można dodać kilka łyżek śmietany. Należy zrobić to ostrożnie, aby się nie zwarzyła. W tym celu trzeba odlać nieco strogonowa do osobnego naczynia, tam połączyć go ze śmietaną i dopiero wtedy wlać do garnka z całością dania. Na koniec można również delikatnie zagęścić strogonow wodą z dodatkiem mąki. Tak przygotowany posiłek można podawać z ryżem, chlebem, ziemniakami lub kaszą.
Przedstawiony wyżej przepis na strogonow jest jednym z wielu. Strogonoff to bardzo specyficzna potrawa, podobnie jak bigos, kwaśnica czy grochówka, w której niemal każda pani domu wprowadza pewne modyfikacje. Jednak mięso, pieczarki i papryka to jego podstawa.
Znacie inne przepisy na strogonowa? Podzielcie się nimi w komentarzach.
bardzo smakowite
bardzo dobre
smaczne
Hm ja zrobiłam na łopatce i na domowych ogórkach konserwowych w chili wyszło wyśmienicie
hm ja zrobiłam na łopatce wieprzowej i dodałam swojej roboty ogórki konserwowe w chili wyszło wysmienite
Strogonoff oryinalny to wołowina i pomidory nic więcej
„…aby się nie zważyła.” A powinno być „zwarzyła”. Dlaczego? Bo zwarzyć, wywar, jest pochodną słowa warzyć (staropolskie i gwarowe gotować), a to z kolei od „war”. Zatem zmienia się na rz a nie na ż.
P.S. przepis dobry, podobny do większości internetowych, dodam tylko, że potrawki a’la Stroganof z wieprzowiny czy jakichkolwiek ochłapów też zawsze są dobre, wystarczy przypilnować, aby mięso było uwarzone na miękko.
Jeśli zaś zależy nam na dbałości o smak tradycyjny (oryginalny), to do obtaczania mięsa należy użyć mąki z czarnym mielonym pieprzem, a pieczarki i cebulę kroimy koniecznie w tzw. ząbki, a nie w plasterki, no i bez papryki! I nie koncentrat pomidorowy tylko przecier.