Potrawy Smażenie ryb – zasady

Smażenie ryb – zasady

-

Tajemnica smacznej i zdrowej ryby tkwi w jej smażeniu. Jest to najpopularniejszy sposób jej przyrządzania. Jednak nawet w przypadku prawidłowego i dokładnego smażenia, jeżeli ryba była wcześniej niewłaściwie do tego przygotowana, efekt nie będzie zbyt efektowny. Dlatego warto poznać zasady prawidłowego przygotowania i smażenia ryb.

Podając na obiad danie ze świeżej ryby najpierw należy dokładnie ją wypłukać, a następnie zalać mlekiem i odstawić pod przykryciem na około 2 godziny. Ryba straci nieprzyjemny zapach, będzie delikatna i szlachetna w smaku. Po wyjęciu ryby z mleka należy ją dokładnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem i lekko skropić sokiem z cytryny. Osuszenie jest bardzo ważne, ponieważ bez niego ryba nie wsiąknie panierki i będzie rozpadać się podczas smażenia. Następnie rybę należy posolić z obu stron i przystąpić do panierowania.

Panierka do ryby powinna być zrobiona z jajka, ewentualnie z dodatkiem odrobiny Vegety i mąki. Należy ją najpierw obtoczyć dokładnie w mące. Dzięki temu jajko nie spłynie po jej śliskiej powierzchni. Kolejnym etapem jest dokładne obtoczenie jej w bułce tartej. Rybę najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub na innym rodzaju oleju, z wyłączeniem słonecznikowego, najczęściej używanego w naszych kuchniach. Jest on niewskazany, ponieważ smażenie na nim ryb sprawia, że zawarte w rybie kwasy są neutralizowane przez obecne w oleju słonecznikowym kwasy tłuszczowe omega-6. Prowadzi to do przyspieszonego procesu starzenia całego organizmu. Oczywiście smażenie wyłącznie na oliwie z oliwek byłoby doskonałym rozwiązaniem.

Na patelnię należy nalać nieco więcej tłuszczu niż zwykle i mocno go rozgrzać. Na gorącej patelni ryba będzie się doskonale smażyć, a panierka nie wchłonie zbyt dużej ilości tłuszczu. Podczas smażenia należy nieco zmniejszyć ogień i z każdej strony zrumienić ją przez około 7 minut. W tym czasie nie należy jej odwracać ani podnosić dopóki jej brzegi nie będą rumiane, lekko brązowe. Zapobiegnie to jej rozpadaniu na mniejsze kawałki. Po zdjęciu ryb z patelni należy ułożyć je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Uwaga!

Należy również pamiętać, aby ryb nie smażyć pod przykryciem, ani nie przykrywać ich zaraz po usmażeniu, ponieważ nasiąkną wtedy własną parą i stracą chrupkość.

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Styl kolonialny – charakterystyka, cechy

Narodził się w XVIII i XIX wieku w brytyjskich koloniach tj. w Indochinach, Indonezji i Afryce. O czym mowa? Oczywiście, jest to jeden z najpopularniejszych trendów w aranżacji wnętrz, czyli styl kolonialny. Jakie były jego początki oraz jak nadać wnętrzu wytworny wygląd będący mieszaną wpływów europejskich i egzotycznych?

Co grozi za niepłacenie alimentów?

Jeśli zobowiązana do tego osoba nie płaci alimentów, konsekwencją jest kara grzywny, ograniczenia wolności, a w ostateczności nawet więzienie.

Zobacz też

Kompleks Boga – co to jest, na czym polega?

Pojęcie „kompleks Boga” zostało wprowadzone przez walijskiego psychoanalityka – Ernesta Jones’a. Przez kompleks ten rozumiemy stan umysłu, podczas którego dana osoba uważa, że posiada nadnaturalne zdolności, wiedzę i nieograniczoną moc.

Trybunki konferencyjne dla każdego przedsiębiorcy

Zdarza Ci się organizować lokalne kampanie marketingowe lub różnego rodzaju spotkania, konferencje, czy nawet wystawiać swoich przedstawicieli handlowych na...

Czy warto ozonować mieszkanie? Sprawdź jak wybrać generator ozonu

Czasem nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele dodatkowych i wygodnych funkcji oferuje nam nowoczesna technologia. Równie często bagatelizujemy ją...

Może Cię zainteresuje: