Do najprostszego przepisu na sałatkę z tuńczyka
puszka ryby, rozdrobnionej lub w kawałkach,
woreczek ryżu (przyjęła się zasada, że na każdy jeden woreczek ryżu należy dodać 1 puszkę tuńczyka),
kilka ogórków kiszonych,
papryka czerwona, zielona i żółta,
cebula,
jabłko,
kukurydza,
żółty ser,
2 ząbki czosnku,
przyprawa warzywna,
pieprz,
oliwa z oliwek lub olej.
Zarówno w tym, jak i w prezentowanych poniżej przepisach, ryż możemy zastąpić makaronem, nie zmieni to smaku sałatki. Zatem ryż gotujemy, odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe produkty kroimy w niezbyt dużą kostkę, łączymy ze sobą, dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, nieco zgniecionego czosnku, przyprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą z oliwek. Do tego przepisu z powodzeniem można wykorzystać również dostępną w sklepach gotową mieszankę warzyw, np. mieszankę meksykańską. Znacznie skróci to czas przygotowania sałatki.
Inny z przepisów na sałatkę z tuńczyka, poza ryżem, żółtym serem, ogórkami kiszonymi, papryką, cebulą, jabłkiem i kukurydzą zawiera również 3 gotowane jajka. A zamiast oliwy z oliwek czy oleju dodaje się majonez dla związania wszystkich składników i chłodzi sałatkę przed podaniem.
Ze względu na różnorodność składników, również kolorystyczną, można ułożyć je warstwami. I tak na sam dół naczynia układamy pokrojone w kosteczkę białka z gotowanych na twardo jajek, następnie kosteczki żółtego sera, pół puszki tuńczyka, pół puszki kukurydzy, odrobinę majonezu na wierzch i dalej, drobno siekaną cebulkę lub pokrojoną w cieniutkie półtalarki, pozostałe pół puszki tuńczyka, pozostałą część kukurydzy, majonez, a na samą górę należy wyłożyć rozdrobnione żółtka jajek. Ponadto wierzch sałatki można udekorować świeżymi listkami bazylii, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sałatkę z tuńczyka najlepiej układać w dużej, szklanej misie.
Znacie inne sposoby na przyrządzenie sałatki z tuńczykiem? Podzielcie się nimi w komentarzach.