– oliwa z oliwek
– cebula, pokrojona w cienkie półtalarki
– 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
– 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki lub wyciśnięte
– 1 sardela/anchois
– szczypta płatków chili
– 2 dojrzałe, mięsiste pomidory
– 125 ml białego wina
– 400 ml bulionu warzywnego
– 50 g kuskusu
– 250 g filetów z ryby morskiej
– skórka z pół cytryny
– garść posiekanej pietruszki
– sól do smaku
Wykonanie:
Oliwę rozgrzej na patelni. Wrzuć cebulę, seler, czosnek, anchois i chili. Zmniejsz ogień i duś przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dorzuć obrane ze skórki i pokrojone pomidory i duś przez kolejne parę minut. Wlej wino i bulion i zagotuj. Po dwóch minutach dodaj kuskus.
Zmniejsz płomień do minimum, włóż posoloną rybę w kawałkach równej wielkości i duś, aż ryba się ugotuje. Wyłóż ostrożnie na talerze, posyp pietruszką i odrobiną skórki z cytryny.
Uwaga – Mieszanie zniszczy strukturę ryby, więc staraj się tego nie robić!
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.