Do pierwszego przepisu na szynkę w galarecie należy przygotować:
20 plastrów konserwowej szynki,
łyżka chrzanu,
2 śmietanowe serki topione,
1 łyżka majonezu,
5 łyżek żelatyny,
1 kostka drobiową,
pieprz i sól do smaku,
oliwa,
ogórek,
czerwona papryka do dekoracji
Rozpoczynamy od rozgniecenia serka topionego z dodatkiem majonezu, śmietany i chrzanu doprawiając całość solą i pieprzem do smaku. Każdy plaster szynki należy ułożyć płasko, na jej środku ułożyć porcję serowego farszu i zwijać wędlinę w niezbyt ciasne ruloniki. Następnie tak przygotowaną wędlinę układa się w foremkach lub naczyniach przygotowanych do zrobienia galaretki i ozdabia się ją ogórkiem oraz papryką. Przygotowanie galaretki należy rozpocząć od rozpuszczenia w 500 ml wrzącej wody kostki drobiowej. Kiedy wystygnie, należy dokładnie mieszając rozpuścić w nim żelatynę, odczekać, aby trochę stężała i zalać szynkę. Talerze lub naczynia należy odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Podawać lekko skropione octem z dużą ilością pieprzu.
Inny przepis składa się z:
Na samym początku należy bardzo dokładnie połączyć i rozmieszać ze sobą masło o temperaturze pokojowej i pasztet. Następnie w osobnym naczyniu ubić na gęstą i pulchną masę śmietanę ze szczyptą soli i połączyć z pasztetem. Do masy należy dodać kieliszek koniaku i doprawić masę solą i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, masę układać na plasterkach szynki, zawijać je w ruloniki i układać na półmisku lub w naczyniu, w którym chcemy przygotować galaretkę. Gotowy i lekko wystudzony bulion należy wymieszać z żelatyną w proporcjach podanych na opakowaniu i gdy zacznie lekko tężeć zalać nim szynkę i odstawić do stężenia do lodówki, przynajmniej na kilka godzin.
Znacie inne przepisy na szynkę w galarecie? Podzielcie się nimi.