Do wykonania pierwszej z nich potrzebne będzie:

1 jajko,
niepełna szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
1 kostka margaryny lub masła o masie 200 g,
pół kilograma truskawek,
cukier puder,
odrobina tłuszczu,
szczypta soli

Cukier, sól i mąkę należy dokładnie ze sobą wymieszać. Do tego dodać pokrojone masło o temperaturze pokojowej i jajko. Z tych składników dokładnie wyrobić ciasto, które powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Następnie należy włożyć je do zamrażalnika na około pół godziny. W tym czasie można dokładnie wymyć i czyścić truskawki, odsączyć je z nadmiaru wody i pokroić na niezbyt małe kawałki. Kiedy wyjmiemy ciasto z zamrażalnika trzeba podzielić je na dwie części, mniejszą i większą. Większą należy rozwałkować i włożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem formy na tartę, dokładnie wylepiając jej brzegi. Następnie układamy na nim owoce, drugi kawałek ciasta również należy rozwałkować, pokroić na cienkie, a długie paski, jak do chrustu i poukładać je w kratkę na owocach. Całość piec w 200 stopniach przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, można posypać je cukrem pudrem. Najlepiej smakuje schłodzone wcześniej w lodówce.

Do wykonania innej tarty potrzebne jest:

12 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 20 g mąki, 1 żółtko, 2 łyżki wody, szczypta soli, odrobina tłuszczu, 75 dag truskawek, 20 dag gorzkiej polewy czekoladowej, 10 dag bezów i 1 opakowanie porzeczkowej galaretki.

Masło o temperaturze pokojowej należy posiekać i wymieszać z mąką, dodać do niego żółtko, cukier puder, szczyptę soli i 4 łyżeczki wody. Wyrobić z tego gładkie i niezbyt klejące ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasta, trzeba je rozwałkować, włożyć do wysmarowanej wcześniej tłuszczem formy na tarte i dokładnie wylepić jej brzegi. Ciasto piec przez około pół godziny w 200 stopniach. Po wyjęciu i przestudzeniu ułożyć na nim kawałki truskawek, wylać lekko tężejącą już galaretkę porzeczkową i posypać z wierzchu pokruszonymi bezami.

Znacie inny przepis na tartę z truskawkami? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSzynka w galarecie – przepisy
Następny artykułTatar z łososia – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here