Do wykonania pierwszej z nich potrzebne będzie:
1 jajko,
niepełna szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
1 kostka margaryny lub masła o masie 200 g,
pół kilograma truskawek,
cukier puder,
odrobina tłuszczu,
szczypta soli
Cukier, sól i mąkę należy dokładnie ze sobą wymieszać. Do tego dodać pokrojone masło o temperaturze pokojowej i jajko. Z tych składników dokładnie wyrobić ciasto, które powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Następnie należy włożyć je do zamrażalnika na około pół godziny. W tym czasie można dokładnie wymyć i czyścić truskawki, odsączyć je z nadmiaru wody i pokroić na niezbyt małe kawałki. Kiedy wyjmiemy ciasto z zamrażalnika trzeba podzielić je na dwie części, mniejszą i większą. Większą należy rozwałkować i włożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem formy na tartę, dokładnie wylepiając jej brzegi. Następnie układamy na nim owoce, drugi kawałek ciasta również należy rozwałkować, pokroić na cienkie, a długie paski, jak do chrustu i poukładać je w kratkę na owocach. Całość piec w 200 stopniach przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, można posypać je cukrem pudrem. Najlepiej smakuje schłodzone wcześniej w lodówce.
Do wykonania innej tarty potrzebne jest:
Masło o temperaturze pokojowej należy posiekać i wymieszać z mąką, dodać do niego żółtko, cukier puder, szczyptę soli i 4 łyżeczki wody. Wyrobić z tego gładkie i niezbyt klejące ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasta, trzeba je rozwałkować, włożyć do wysmarowanej wcześniej tłuszczem formy na tarte i dokładnie wylepić jej brzegi. Ciasto piec przez około pół godziny w 200 stopniach. Po wyjęciu i przestudzeniu ułożyć na nim kawałki truskawek, wylać lekko tężejącą już galaretkę porzeczkową i posypać z wierzchu pokruszonymi bezami.
Znacie inny przepis na tartę z truskawkami? Podzielcie się nim w komentarzu.