Łosoś jest szlachetną rybą pochodzącą ze wód słodkich. Idealnie nadaje się zarówno go gotowania jak i pieczenia i smażenia. Ma on bardzo charakterystyczną, pomarańczowo-różową barwę, a jego najpopularniejsza odmiana pochodzi z Atlantyku, głównie jest to łosoś norweski, islandzki, szkocki i irlandzki oraz z Pacyfiku. Choć jeszcze do niedawna łosoś uchodził za rybę bardzo ekskluzywną i wykwintną, obecnie jest on coraz popularniejszy i bardzo często gości na polskich stołach, jako główny element posiłku.

Do przygotowania najbardziej tradycyjnego i klasycznego tatara z łososia potrzebne jest:

500 g świeżego łososia, ewentualnie wymieszanego pół na pół z wędzonym lub marynowanym, 4 cebule dymki, 2 niewielkie ogórki kiszone, małosolne, konserwowe lub świeże, według uznania, 4 łyżki oliwy z oliwek, którą ewentualnie można zastąpić olejem sok z jednej cytryny i sól i pieprz od smaku Ewentualnie, do dekoracji lub urozmaicenia można również przygotować: 1 kurze żółtko, 1 łyżeczkę kaparów, ćwiartkę cytryny, przyprawę maggi, musztardę, anchois.

Przygotowanie tatara z łososia należy rozpocząć od posiekania łososia w drobną kostkę lub oskubania go widelcem lub nożem na pastę. Nie poleca się, a wręcz jest niedopuszczalne mielenie łososia w maszynce, ponieważ traci wtedy bardzo dużo ze swojego wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Do tak przygotowanej ryby należy dodać oliwę lub olej oraz sok z cytryny. Do smaku należy dodać soli i pieprzu. Z tej rybnej masy należy przygotować niewielkie kulki i układać je na talerzu delikatnie spłaszczając z góry dłonią. Do smaku i dekoracji dookoła tatara układamy posiekaną drobno cebulkę, ogórka i ewentualnie kapary. Całość dekorujemy ćwiartkami cytryny i surowym żółtkiem.
tatar z łososia

sxc.hu

Tatar z łososia to bardzo szybka, wytworna i elegancka potrawa, w dodatku bardzo zdrowa i nadająca się do przygotowania na każdą okazję.

Znacie inny przepis na tatar z łososia? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTarta z truskawkami – przepis
Następny artykułTiramisu – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here