Łosoś jest szlachetną rybą pochodzącą ze wód słodkich. Idealnie nadaje się zarówno go gotowania jak i pieczenia i smażenia. Ma on bardzo charakterystyczną, pomarańczowo-różową barwę, a jego najpopularniejsza odmiana pochodzi z Atlantyku, głównie jest to łosoś norweski, islandzki, szkocki i irlandzki oraz z Pacyfiku. Choć jeszcze do niedawna łosoś uchodził za rybę bardzo ekskluzywną i wykwintną, obecnie jest on coraz popularniejszy i bardzo często gości na polskich stołach, jako główny element posiłku.
Do przygotowania najbardziej tradycyjnego i klasycznego tatara z łososia potrzebne jest:
500 g świeżego łososia, ewentualnie wymieszanego pół na pół z wędzonym lub marynowanym, 4 cebule dymki, 2 niewielkie ogórki kiszone, małosolne, konserwowe lub świeże, według uznania, 4 łyżki oliwy z oliwek, którą ewentualnie można zastąpić olejem sok z jednej cytryny i sól i pieprz od smaku Ewentualnie, do dekoracji lub urozmaicenia można również przygotować: 1 kurze żółtko, 1 łyżeczkę kaparów, ćwiartkę cytryny, przyprawę maggi, musztardę, anchois.
Przygotowanie tatara z łososia należy rozpocząć od posiekania łososia w drobną kostkę lub oskubania go widelcem lub nożem na pastę. Nie poleca się, a wręcz jest niedopuszczalne mielenie łososia w maszynce, ponieważ traci wtedy bardzo dużo ze swojego wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Do tak przygotowanej ryby należy dodać oliwę lub olej oraz sok z cytryny. Do smaku należy dodać soli i pieprzu. Z tej rybnej masy należy przygotować niewielkie kulki i układać je na talerzu delikatnie spłaszczając z góry dłonią. Do smaku i dekoracji dookoła tatara układamy posiekaną drobno cebulkę, ogórka i ewentualnie kapary. Całość dekorujemy ćwiartkami cytryny i surowym żółtkiem.
sxc.hu
Tatar z łososia to bardzo szybka, wytworna i elegancka potrawa, w dodatku bardzo zdrowa i nadająca się do przygotowania na każdą okazję.
Znacie inny przepis na tatar z łososia? Podzielcie się nim w komentarzu.