Do wykonania pierwszego z nich potrzebne jest:
6 czubatych łyżek cukru,
50 dag serka mascarpone,
6 żółtek,
4 łyżki amaretto lub innego wyrazistego w smaku alkoholu,
około 20 biszkoptów,
półtorej szklanki mocnej,
świeżo zaparzonej i wystudzonej kawy,
2 łyżki naturalnego kakao i łyżka startej, gorzkiej czekolady
Najpierw w osobnej misce należy utrzeć mikserem żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. Do tego dodać mascarpone i chwilkę miksować, aby składniki dobrze się połączyły. Do kawy dodać przygotowany alkohol, maczać w przygotowanym sosie biszkopty, po 2-3 sekundy każdy, lekko otrzepując je z nadmiaru płynu. W przygotowanym wcześniej płaskim, najlepiej szklanym naczyniu, układać biszkopty. Następnie zalać je 1/3 jajecznej masy. Ułożyć w niej kolejną warstwę biszkoptów i znowu zalać masą i powtarzać tą czynność, aż zabraknie składników pamiętając, że na samej górze ma znaleźć się masa. Następnie naczynie należy owinąć folią spożywczą lub aluminiową i pozostawić do schłodzenia na około 5 godzin. Deser przed podaniem kroi się w kwadraty i posypuje z wierzchu kakaem i startą czekoladą.
Inny przepis mówi, aby przygotować:
Żółtka należy ubić na gładką, puszystą masę w żaroodpornym naczyniu. Następnie wlewa się do nich wino, dodaje cukier i nadal miesza do dokładnego połączenia składników. W osobnym, niskim a szerokim rondelku gotujemy wodę i ustawiamy nad nim miskę z żółtkami, cały czas je mieszając, aż zgęstnieją, po czym odstawiamy je aby ostygły. Śmietanę, która powinna cały czas być w lodówce, ubija się na sztywną pianę. W osobnej miseczce należy wymieszać serek mascarpone, aż uzyska gładką konsystencję. Tak przygotowany serek dodaje się od masy jajecznej i dokładnie miesza. Następnie należy dodać pianę ze śmietany, dokładnie wymieszać całość. W szklanej misce lub innym, najlepiej szklanym naczyniu, na dnie należy ułożyć jedną warstwę biszkoptów moczonych przez 2-3 sekundy w kawie z alkoholem. Na warstwie biszkoptów należy ułożyć trochę masy serowo-jajecznej, położyć kolejną warstwę biszkoptów, na nie znowu wylać masę i tak,aż do wyczerpania składników, pamiętając, aby na wierzchu znalazła się masa. Posypujemy przed podaniem kakaem i wiórkami czekolady.
Znacie inny przepis na tiramisu? Podzielcie się nim w komentarzu.