Do wykonania pierwszego z nich potrzebne jest:

6 czubatych łyżek cukru,
50 dag serka mascarpone,
6 żółtek,
4 łyżki amaretto lub innego wyrazistego w smaku alkoholu,
około 20 biszkoptów,
półtorej szklanki mocnej,
świeżo zaparzonej i wystudzonej kawy,
2 łyżki naturalnego kakao i łyżka startej, gorzkiej czekolady

Najpierw w osobnej misce należy utrzeć mikserem żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. Do tego dodać mascarpone i chwilkę miksować, aby składniki dobrze się połączyły. Do kawy dodać przygotowany alkohol, maczać w przygotowanym sosie biszkopty, po 2-3 sekundy każdy, lekko otrzepując je z nadmiaru płynu. W przygotowanym wcześniej płaskim, najlepiej szklanym naczyniu, układać biszkopty. Następnie zalać je 1/3 jajecznej masy. Ułożyć w niej kolejną warstwę biszkoptów i znowu zalać masą i powtarzać tą czynność, aż zabraknie składników pamiętając, że na samej górze ma znaleźć się masa. Następnie naczynie należy owinąć folią spożywczą lub aluminiową i pozostawić do schłodzenia na około 5 godzin. Deser przed podaniem kroi się w kwadraty i posypuje z wierzchu kakaem i startą czekoladą.

Inny przepis mówi, aby przygotować:

4 żółtka,
pół szklanki słodkiego wina,
50 dag serka mascarpone,
2 szklanki mocnej,
schłodzonej kawy posłodzonej dwiema łyżeczkami cukru,
2 łyżki naturalnego kakao,
1 szklanka gęstej śmietany,
pół szklanki cukru oraz biszkopty

Żółtka należy ubić na gładką, puszystą masę w żaroodpornym naczyniu. Następnie wlewa się do nich wino, dodaje cukier i nadal miesza do dokładnego połączenia składników. W osobnym, niskim a szerokim rondelku gotujemy wodę i ustawiamy nad nim miskę z żółtkami, cały czas je mieszając, aż zgęstnieją, po czym odstawiamy je aby ostygły. Śmietanę, która powinna cały czas być w lodówce, ubija się na sztywną pianę. W osobnej miseczce należy wymieszać serek mascarpone, aż uzyska gładką konsystencję. Tak przygotowany serek dodaje się od masy jajecznej i dokładnie miesza. Następnie należy dodać pianę ze śmietany, dokładnie wymieszać całość. W szklanej misce lub innym, najlepiej szklanym naczyniu, na dnie należy ułożyć jedną warstwę biszkoptów moczonych przez 2-3 sekundy w kawie z alkoholem. Na warstwie biszkoptów należy ułożyć trochę masy serowo-jajecznej, położyć kolejną warstwę biszkoptów, na nie znowu wylać masę i tak,aż do wyczerpania składników, pamiętając, aby na wierzchu znalazła się masa. Posypujemy przed podaniem kakaem i wiórkami czekolady.

Znacie inny przepis na tiramisu? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTatar z łososia – przepis
Następny artykułZapiekanka ziemniaczana – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here