Pierwsza z nich to ziemniaczana zapiekanka z mięsem, więc danie konkretne, sycące i bardzo smaczne. Do jego wykonania potrzebne jest:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki oraz posiekać. Marchewkę obrać. Papryki przeciąć, oczyścić z nasion i dokładnie wymyć. Marchewkę i papryki pokroić w niezbyt drobna kostkę. Grzyby oczyścić, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać z mięsem i usmażyć na oleju. Dodać do tego marchewkę, papryki i grzyby i nadal smażyć. Doprawić solą, pieprzem, oregano i szczyptą cynamonu. Następnie należy dodać pomidory, koncentrat pomidorowym śmietanę i musztardę. Wymieszać, przykryć i gotować ok. 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni bez termoobiegu (z termoobiegiem na 180 stopni). Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i rozkładać w naczyniu żaroodpornym na przemian z mięsem. Jajka wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie sosem polać zapiekankę i posypać startym żółtym serem i posypać migdałami. Zapiekać około 50 minut.
Drugi z przepisów to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Do jej wykonania potrzebny jest kilogram ziemniaków, 30 dag pieczarek, 40 dag kiełbasy, papryka czerwona, 20 dag sera żółtego, 4 łyżki oleju oraz przyprawy: oregano, sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach. Pieczarki, kiełbasę i paprykę pokroić i podsmażyć na patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, farsz, ziemniaki i znowu farsz i tak aż do wyczerpania składników. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Wstawić naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około pół godziny. Pod koniec posypać startym żółtym serem. Doskonale smakuje z ketchupem.
pół kilograma ziemniaków, 3 pomidory, 2 marchewki, pół żółtej i pół czerwonej papryki, 250 gram pieczarek, 3 cebule, pół kilograma mielonego mięsa, wołowego lub wieprzowego, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku, łyżeczka suszonego oregano i cynamonu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka musztardy, 2 jajka, 250 gram jogurtu naturalnego, 150 gram goudy, gałka muszkatołowa, 2 łyżki płatków migdałów
Znacie inne przepisy na zapiekankę ziemniaczaną? Podzielcie się nimi.