Pierwsza z nich to ziemniaczana zapiekanka z mięsem, więc danie konkretne, sycące i bardzo smaczne. Do jego wykonania potrzebne jest:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki oraz posiekać. Marchewkę obrać. Papryki przeciąć, oczyścić z nasion i dokładnie wymyć. Marchewkę i papryki pokroić w niezbyt drobna kostkę. Grzyby oczyścić, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać z mięsem i usmażyć na oleju. Dodać do tego marchewkę, papryki i grzyby i nadal smażyć. Doprawić solą, pieprzem, oregano i szczyptą cynamonu. Następnie należy dodać pomidory, koncentrat pomidorowym śmietanę i musztardę. Wymieszać, przykryć i gotować ok. 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni bez termoobiegu (z termoobiegiem na 180 stopni). Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i rozkładać w naczyniu żaroodpornym na przemian z mięsem. Jajka wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie sosem polać zapiekankę i posypać startym żółtym serem i posypać migdałami. Zapiekać około 50 minut.

Drugi z przepisów to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Do jej wykonania potrzebny jest kilogram ziemniaków, 30 dag pieczarek, 40 dag kiełbasy, papryka czerwona, 20 dag sera żółtego, 4 łyżki oleju oraz przyprawy: oregano, sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki należy ugotować w mundurkach. Pieczarki, kiełbasę i paprykę pokroić i podsmażyć na patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, farsz, ziemniaki i znowu farsz i tak aż do wyczerpania składników. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Wstawić naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około pół godziny. Pod koniec posypać startym żółtym serem. Doskonale smakuje z ketchupem.

pół kilograma ziemniaków, 3 pomidory, 2 marchewki, pół żółtej i pół czerwonej papryki, 250 gram pieczarek, 3 cebule, pół kilograma mielonego mięsa, wołowego lub wieprzowego, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku, łyżeczka suszonego oregano i cynamonu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka musztardy, 2 jajka, 250 gram jogurtu naturalnego, 150 gram goudy, gałka muszkatołowa, 2 łyżki płatków migdałów

Znacie inne przepisy na zapiekankę ziemniaczaną? Podzielcie się nimi.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTiramisu – przepis
Następny artykułZapiekanka ziemniaczana z serem – przepisy

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here