Do wykonania zapiekanki ziemniaczanej z pieczarkami i cukinią potrzebne jest:

250 gram pieczarek,
2 średniej wielkości cukinie,
trochę ponad pół kilograma pieczarek,
200 gram gotowanej szynki,
1 średnia cebula,
1 łyżka masła,
sól i pieprz do smaku,
3 jajka,
150 ml warzywnego bulionu,
150 gram kwaśnej śmietany,
100 ml słodkiej śmietany,
1 łyżka musztardy,
150 g twardego żółtego sera

Cukinię należy dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać lub dokładnie oczyścić szczoteczką i pokroić w niezbyt grube plasterki. Ziemniaki, jeżeli nie są już ugotowane, obrać, umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. W taki sam sposób pokroić szynkę.

Cebulę należy obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulkę. Dodać pokrojoną cukinię, ziemniaki i pieczarki. Całość smażyć około 3 minut. Do warzyw dodać szynkę i nadal smażyć. Następnie całość doprawić solą i pieprzem. Masę rozłożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania i zalać bulionem.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, natomiast jeżeli jest z termoobiegiem to do 180 stopni. Jajka wymieszać z obiema śmietanami i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, połowę dodać do śmietany z jajkami i wymieszać. Zapiekankę polać sosem śmietanowym i z wierzchu posypać resztą żółtego, tartego sera. Zapiekankę piec około 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem można posypać ją pietruszką.

Na inny przepis na zapiekankę z ziemniakami i serem składa się:

cukinia, żółta i czerwona papryka,
4 ugotowane ziemniaki,
marchewka,
por,
3 łyżki oliwy,
cebula,
szklanka naturalnego jogurtu bez cukru,
4 jajka,
10 dag startego żółtego sera,
natka pietruszki,
sól i pieprz do smaku
Można dodać również:
ulubione zioła, jak oregano, tymianek czy bazylia

Paprykę należy pokroić w kostkę, cukinię w ćwiartki, a marchewkę chwilę pogotować we wrzącej wodzie i pokroić w kostkę. Por i cebulę drobno pokroić. Warzywa smażyć na patelni na niezbyt mocno rozgrzanym tłuszczu około 10 minut. Jajko roztrzepać razem z jogurtem, połową żółtego sera i siekaną natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki pokroić w niezbyt grube plastry, razem z warzywami położyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu i zalać jajkami z jogurtem. Całość przyprawić, posypać startym żółtym serem i zapiekać w 180 stopniach w piekarniku, aż ser się stopi i zarumieni.

Znacie inny przepis na zapiekankę z ziemniakami i serem? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZapiekanka ziemniaczana – przepis
Następny artykułŻur wielkanocny – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here