Klasyczny makaron jednak jest wytwarzany bez jajek. Aby go otrzymać, potrzebujesz 1 szklanki mąki pszennej poznańskiej i 1 szklanki semoliny typu 1750, pół szklanki wody i odrobiny oliwy. Ponieważ wyrabianie tego twardego ciasta jest dość trudne i wymaga sporo wysiłku, możesz zlecić to odpowiedzialne zadanie maszynie do chleba lub robotowi kuchennemu. Ciasto stopniowo od konsystencji bułki tartej przechodzi przez większe grudki aż do gładkiej kuli, którą można zacząć wałkować. Przydaje się do tego maszynka do makaronu, która nie tylko ciasto rozwałkuje, ale i pokroi w odpowiedniej szerokości paski. Paski trzeba podsuszyć przed gotowaniem – zwykle wystarczy rozrzucić je po stolnicy podsypanej mąką i przykryć ściereczką.
Makaron gotuj jak każdy inny – w dużej ilości osolonej wody, jednak pamiętaj o próbowaniu go, jako że czas pozostawania we wrzątku jest nie do określenia z góry.
Sosy do tagliatelle powinny być gęste, dobrze oklejające niemałą powierzchnię makaronu. Doskonale zatem sprawdzi się prosty, śmietanowy sos z krewetkami.
Oto przepis na tagiatelle z krewetkami:
250 g drobnych krewetek (mogą być mrożone)
2 młode pory (lub 25 cm białej części dużego)
pół szklanki śmietany
2 łyżki stołowe twarożku śmietankowego
1 ząbek czosnku
1 szalotka
sól, biały pieprz
łyżka stołowa tartego parmezanu
oliwa
Na oliwie podsmaż krótko krewetki. Mrożone przeważnie są już ugotowane, poznasz je po różowawym zabarwieniu – takie krewetki wymagają jedynie chwili na patelni. Wyjmij krewetki, a na oliwę wrzuć pokrojone w talarki pory i podduś do zmięknięcia. Dodaj posiekaną drobno szalotkę i rozgnieciony czosnek, podduś jeszcze chwilę. Wrzuć z powrotem krewetki, dodaj twarożek i dokładnie rozmieszaj. Zahartuj śmietanę odrobiną sosu z patelki, by się nie zwarzyła. Wlej śmietanę na patelnię, dopraw wszystko sola i pieprzem do smaku.
Ugotowany makaron wrzuć do naczynia z sosem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp parmezanem.
Znacie inne fajne przepisy na makarony z krewetkami? Podzielcie się nimi! 🙂