Do samodzielnego przygotowania tarty z kurczakiem potrzebne jest:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka stołowa zimnej wody
szczypta soli oraz pieprz (z tych składników przygotujemy ciasto na tartę)
Nadzienie:
1/2 kg kurczaka
15 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
1 czerwoną paprykę
5 dag suszonych śliwek
1 jajko
natkę pietruszki
oliwę z oliwek
chilli
sól i pieprz
Dodatkowo należy również przygotować odrobinę tłuszczu, najlepiej margaryny, którą nasmarujemy formę do pieczenia tarty, aby nie przywarła do dna.
Surowe mięso należy dokładnie wymyć, osuszyć i poporcjować, aby kawałki nie były zbyt duże. Na patelni należy rozgrzać trochę oleju i kiedy będzie gorący wrzucić na niego kurczaka, którego obsmażamy na średnim ogniu ze wszystkich stron. Kiedy kurczak lekko się zarumieni, należy odstawić go do wystudzenia.
W międzyczasie należy przygotować pozostałe składniki nadzienia. W tym celu paprykę należy przekroić na pół, usunąć z niej nasiona, wypłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki należy posiekać w cieniutkie paski. Kiedy kurczak wystygnie, należy oddzielić mięso od kości i drobno je pokroić. Na patelni podgrzać trochę oliwy z oliwek i wrzucić na nią paprykę, drobno siekany czosnek i całość podsmażyć na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Następnie na patelnię wrzucić pieczarki, śliwki, kurczaka, dodać dużo pieprzu i chilli, szczyptę soli do smaku i cały czas mieszając, podsmażać. Pod sam koniec do całości należy dodać surowe jajko, rozmieszać i podsmażyć.
Ze składników na tartę należy wyrobić gładkie i elastyczne, nie klejace sie do rąk ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką tortownicę, oderwać od niego kawałek wielkości ¼ całości, a pozostałą część ciasta rozwałkować do wielkości formy na tartę. Jednak przed włożeniem do niej ciasta należy nasmarować ją margaryną. Następnie ciastem wylepić całą formę, w kilkunastu miejscach nakłuć je wykałaczką, wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec nie dłużej niż 10 minut. Następnie na ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, a pozostałą część ciasta rozwałkować niezbyt cienko, pokroić na paseczki i układać je na krzyż na nadzieniu, aby przykryć je niemal całe, ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 25 minut.
Znacie inne przepisy na tartę z kurczakiem? Podzielcie się nimi w komentarzach.