Do samodzielnego przygotowania tarty z kurczakiem potrzebne jest:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka stołowa zimnej wody
szczypta soli oraz pieprz (z tych składników przygotujemy ciasto na tartę)
Nadzienie:
1/2 kg kurczaka
15 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
1 czerwoną paprykę
5 dag suszonych śliwek
1 jajko
natkę pietruszki
oliwę z oliwek
chilli
sól i pieprz

Dodatkowo należy również przygotować odrobinę tłuszczu, najlepiej margaryny, którą nasmarujemy formę do pieczenia tarty, aby nie przywarła do dna.

Surowe mięso należy dokładnie wymyć, osuszyć i poporcjować, aby kawałki nie były zbyt duże. Na patelni należy rozgrzać trochę oleju i kiedy będzie gorący wrzucić na niego kurczaka, którego obsmażamy na średnim ogniu ze wszystkich stron. Kiedy kurczak lekko się zarumieni, należy odstawić go do wystudzenia.

W międzyczasie należy przygotować pozostałe składniki nadzienia. W tym celu paprykę należy przekroić na pół, usunąć z niej nasiona, wypłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki należy posiekać w cieniutkie paski. Kiedy kurczak wystygnie, należy oddzielić mięso od kości i drobno je pokroić. Na patelni podgrzać trochę oliwy z oliwek i wrzucić na nią paprykę, drobno siekany czosnek i całość podsmażyć na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Następnie na patelnię wrzucić pieczarki, śliwki, kurczaka, dodać dużo pieprzu i chilli, szczyptę soli do smaku i cały czas mieszając, podsmażać. Pod sam koniec do całości należy dodać surowe jajko, rozmieszać i podsmażyć.

Ze składników na tartę należy wyrobić gładkie i elastyczne, nie klejace sie do rąk ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką tortownicę, oderwać od niego kawałek wielkości ¼ całości, a pozostałą część ciasta rozwałkować do wielkości formy na tartę. Jednak przed włożeniem do niej ciasta należy nasmarować ją margaryną. Następnie ciastem wylepić całą formę, w kilkunastu miejscach nakłuć je wykałaczką, wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec nie dłużej niż 10 minut. Następnie na ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, a pozostałą część ciasta rozwałkować niezbyt cienko, pokroić na paseczki i układać je na krzyż na nadzieniu, aby przykryć je niemal całe, ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 25 minut.

Znacie inne przepisy na tartę z kurczakiem? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMięta – działanie, właściwości, zastosowanie
Następny artykułPrzepis na paszteciki z kapustą i grzybami – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here