Do przygotowania drożdżowych pasztecików z kapustą i grzybami będzie potrzebne:
3 szklanki mąki
150 g masła
200 ml kwaśnej śmietany
4-5 dag drożdży
1 jajko szczypta soli
450 – 500 g kiszonej kapusty
150 g pieczarek lub innych grzybów
1 cebula
olej
sól, pieprz
Przygotowywanie pasztecików zacząć od przyrządzenia farszu. Kapustę zalać odrobiną wody i pogotować do miękkości ok.15 minut. Po ostudzeniu odsączyć z wody, drobno pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w drobniutka kostkę. Na kilku łyżkach oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, następnie dorzucić pieczarki, chwilkę odparować, posolić i popieprzyć do smaku. Włożyć kapustę, dokładnie wymieszać, podsmażyć ok. 5 minut, dolać oleju, jeśli farsz jest za suchy. Doprawić solą i pieprzem.
Drożdże dobrze rozrobić ze śmietaną. Do mąki dodać sól, masło i dobrze posiekać nożem. Następnie wbić jajko, dodać drożdże i dokładnie wyrobić. Gotową kulę ciasta drożdżowego podzielić na cztery części, każdą rozwałkować i wykonać paszteciki według wybranego przez siebie sposobu:
– każdą część rozwałkować, nałożyć farsz, zwinąć w rulony, niczym roladę, po czym delikatnie ponacinać w miejscach oddzielających jeden pasztecik od drugiego,
– każdy rozwałkowany placek podzielić na 3 pasy, na każdym pasie położyć nadzienie, następnie uformować wałek, na lekko spłaszczonym wałku wyciskamy tępą stroną noża kratkę i odkrawamy skośne 3-4 centymetrowe kawałki.
Tak przygotowane wałki z farszem lub osobne paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem bądź żółtkiem i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni C.
Jeśli chcemy użyć suszonych grzybów musimy najpierw je namoczyć co najmniej 3-4 godziny wcześniej, a następnie zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po wystudzeniu mieli się je w maszynce do mięsa na sitku z grubymi otworami lub bardzo drobno sieka.
Paszteciki podaje się jako przekąskę między posiłkami czy dodatek do czerwonego barszczu i to zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Znacie inne przepisy na paszteciki? Podzielcie się nimi w komentarzach.