Potrawy Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami – przepis

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami – przepis

-

Do przygotowania drożdżowych pasztecików z kapustą i grzybami będzie potrzebne:

3 szklanki mąki
150 g masła
200 ml kwaśnej śmietany
4-5 dag drożdży
1 jajko szczypta soli
450 – 500 g kiszonej kapusty
150 g pieczarek lub innych grzybów
1 cebula
olej
sól, pieprz

Przygotowywanie pasztecików zacząć od przyrządzenia farszu. Kapustę zalać odrobiną wody i pogotować do miękkości ok.15 minut. Po ostudzeniu odsączyć z wody, drobno pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w drobniutka kostkę. Na kilku łyżkach oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, następnie dorzucić pieczarki, chwilkę odparować, posolić i popieprzyć do smaku. Włożyć kapustę, dokładnie wymieszać, podsmażyć ok. 5 minut, dolać oleju, jeśli farsz jest za suchy. Doprawić solą i pieprzem.

Drożdże dobrze rozrobić ze śmietaną. Do mąki dodać sól, masło i dobrze posiekać nożem. Następnie wbić jajko, dodać drożdże i dokładnie wyrobić. Gotową kulę ciasta drożdżowego podzielić na cztery części, każdą rozwałkować i wykonać paszteciki według wybranego przez siebie sposobu:

– każdą część rozwałkować, nałożyć farsz, zwinąć w rulony, niczym roladę, po czym delikatnie ponacinać w miejscach oddzielających jeden pasztecik od drugiego,
– każdy rozwałkowany placek podzielić na 3 pasy, na każdym pasie położyć nadzienie, następnie uformować wałek, na lekko spłaszczonym wałku wyciskamy tępą stroną noża kratkę i odkrawamy skośne 3-4 centymetrowe kawałki.

Tak przygotowane wałki z farszem lub osobne paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem bądź żółtkiem i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni C.

Jeśli chcemy użyć suszonych grzybów musimy najpierw je namoczyć co najmniej 3-4 godziny wcześniej, a następnie zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po wystudzeniu mieli się je w maszynce do mięsa na sitku z grubymi otworami lub bardzo drobno sieka.

Paszteciki podaje się jako przekąskę między posiłkami czy dodatek do czerwonego barszczu i to zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Znacie inne przepisy na paszteciki? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Szkolenie z technik zarządzania – jak wygląda?

Szkolenia z zakresu technik zarządzania są zazwyczaj przeznaczone dla osób używających ich jako narzędzi w swojej pracy, czyli menadżerów, kierowników czy dyrektorów. W odniesieniu do zarządzania personelem najczęściej można spotkać programy dotyczące przywództwa, kierowania, motywowania, oceny czy pracy z zespołem.

Zapiekanka ziemniaczana z serem – przepisy

Ziemniaczane zapiekanki to bardzo smaczne i tanie dania. Stanowią one zwykle swego rodzaju mieszankę wszystkiego, co znajduje się w lodówce, a więc warzyw, mięsa, jajek i żółtego sera. Poza tym najczęściej wykonuje się je z ziemniaków z poprzedniego dnia, a co za tym idzie jest to potrawa bardzo szybka i prosta w wykonaniu.

Zobacz też

Jak palić w towarzystwie?

Papierosy to drażliwy temat między osobami palącymi i nieposiadającymi tego nawyku. Jak palić, żeby nałóg nie był powodem konfliktów? Etykieta bardziej stoi po stronie niepalących, dlatego dokładne poznanie jej, pozwala uniknąć tej spornej kwestii.

Liofilizowane owoce i warzywa – dawka witamin przez cały rok

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon...

Jak udekorować domek ogrodowy, gdy ma się ograniczony budżet?

Każdy z nas marzy o tym, aby jego miejsce odpoczynku było wygodne i przytulne. Jednak równie ważne jest to,...

Może Cię zainteresuje: