Sposobów ich wykorzystania w kuchni jest mnóstwo. Można przygotować z nich potrawkę, błyskawiczny gulasz, zapiekankę z warzywami pod beszamelem, z kaszy i żółtego sera, bigos z cukinią i papryką, a nawet sałatkę. Można podać ją gotowaną, pokrojoną w plasterki i zagotowaną z zupą, np. z grochówką, jednak najprościej jest upiec ją w cieście.
Przepisy na potrawy z parówek:
Do przyrządzenia najłatwiejszych parówek w cieście francuskim będzie potrzebne:
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 małych cienkich lub 5 dużych cienkich parówek
jajko
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto rozwinąć i pokroić na dziesięć równej wielkości prostokątów. Parówki obrać z folii, jeśli są duże, przekroić na pół. Położyć na kawałku ciasta francuskiego, dokładnie zawinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku na wyższej półce przez ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się jasnobrązowe. Podawać z keczupem, sosem majonezowym i pomidorowym oraz surówkami, na przykład z surówka z białej kapusty.
Inaczej smakują parówki w cieście drożdżowym, do których wykonania będzie potrzebne:
25 dag mąki
2 dag drożdży
łyżka letniego mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
jajko
łyżka oleju
łyżeczka cukru
sól
jajko do smarowania
Drożdże rozrobić w mleku i cukrze. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, drożdże, śmietanę o temperaturze pokojowej, olej i oddzielone od białka żółtko. Wszystko dokładnie wyrobić na elastyczne ciasto. Podzielić na dwa kawałki i rozwałkować je na stolnicy na cienkie placki. Okrągły placek podzielić na odpowiednią ilość trójkątnych części. Posmarować rozbełtanym białkiem. Parówkę lub pół dużej kiełbaski położyć na trójkąt ciasta, zawinąć jak rogalik z nadzieniem. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru.
Na trójkąty ciasta można najpierw rozłożyć farsz z kapusty kiszonej z pieczarkami lub z podduszonej kapusty słodkiej z odrobiną koncentratu pomidorowego, a potem na to kłaść parówkę i zawijać.
Znacie inne przepisy na potrawy z parówek? Podzielcie się nimi w komentarzach.