Podawane są najczęściej na ładnie przystrojonych tacach lub półmiskach, ale także na wymyślnych podstawach, w które wbija się koreczki. Do ich spożywania nie potrzebne są talerzyki i sztućce. Są świetnym pomysłem na różnego rodzaju imprezy.
Do przygotowania przykładowych koreczków na imprezę z warstwą chleba będzie potrzebne:
2 kromki pszennego chleba
2-3 plasterki żółtego sera
3-4 plasterków szynki
zielone oliwki
majonez
Kromki chleba obkroić ze skórki, posmarować cienko majonezem i podzielić na kostki o boku ok. 2 cm. Na każdy cząstkę chleba położyć przycięty odpowiednio kawałek plasterka szynki, następnie kawałek żółtego sera i jedną oliwkę. Wszystko spiąć wykałaczką.
Te mini kanapki można właściwie przyrządzić ze wszystkiego: kawałków pieczonego mięsa, ciemnego lub białego pieczywa, zwartej ryby, różnego rodzajów serów, wędliny, warzyw, a także past, którymi smaruje się poszczególne warstwy. Do zrobienia koreczków bez pieczywa będzie potrzebne:
koktajlowe pomidorki
kilka liści lodowej sałaty
Ser pokroić na grube kostki. Pomidorki umyć. Miękkie liście sałaty podzielić na długie paski, twardsze jej części pokroić na mniejsze kawałki. Na wykałaczki nabijać pomidorka, złożony na kilka części miękki liść sałaty lodowej lub kawałek jego twardszej części i na końcu grubą kostkę sera.
Ciekawą wersją imprezowych koreczków są koreczki owocowe, do których przygotowania będzie potrzebne:
2 mandarynki
1-2 dojrzałe brzoskwinie
Ananasa pokroić w kostkę, brzoskwinię na cienkie kawałki, mandarynkę obrać i podzielić na cząstki. Owoce nadziewać na drewniane wykałaczki lub plastikowe szpatułki.
Można dodać pokrojonego w grube kostki arbuza lub melona, całe truskawki bądź grube plasterki kiwi.
Znacie inne przepisy na koreczki na imprezę? Podzielcie się nimi.