Do przygotowania makaronu z serem na słodko w wersji najprostszej będzie potrzebne:
15-20 makaronu (rurki lub świderki)
10-15 dag białego sera
10 g masła
2 – 3 łyżeczki cukru
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, rozłożyć na talerze. Posypać pokruszonym twarogiem i cukrem, polać stopionym masłem.
Kiedy mamy ochotę na coś sytego, słodkiego, pachnącego cynamonem, pełnego maślano-śmietankowego smaku, z kawałkami zimnego i gorącego, na pół roztopionego twarogu możemy uraczyć się talerzem pysznego makaronu, do którego przyrządzenia będzie potrzebne:
10-15 dag białego sera
15 g masła
3 łyżeczki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kwaśnej śmietany
Makaron ugotować, zahartować zimną wodą i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, włożyć makaron, podsypać bułką tartą i podsmażyć często mieszając. Kiedy makaron jest miejscami jasnobrązowy, dodać część grubo pokruszonego twarogu. Chwilkę potrzymać na patelni, by kawałki sera zagrzały się i lekko się rozpuściły. Następnie przełożyć na talerze. Posypać połową cukru, wymieszać, pokruszyć resztę twarogu, udekorować kleksem kwaśnej śmietany, obsypać pozostałym cukrem i cynamonem.
Do przygotowania wytrawnej wersji makaronu z serem będzie potrzebne:
10 dag wędzonego boczku
1 mała cebula
10-15 dag białego sera
Makaron ugotować, odcedzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na brązowo na wytopionym z boczku tłuszczu i polać makaron. Na koniec okrasić pokruszonym białym serem.
Znacie inny przepis na makaron z serem? Podzielcie się nim w komentarzu.