Do przygotowania makaronu z serem na słodko w wersji najprostszej będzie potrzebne:

15-20 makaronu (rurki lub świderki)
10-15 dag białego sera
10 g masła
2 – 3 łyżeczki cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, rozłożyć na talerze. Posypać pokruszonym twarogiem i cukrem, polać stopionym masłem.

Kiedy mamy ochotę na coś sytego, słodkiego, pachnącego cynamonem, pełnego maślano-śmietankowego smaku, z kawałkami zimnego i gorącego, na pół roztopionego twarogu możemy uraczyć się talerzem pysznego makaronu, do którego przyrządzenia będzie potrzebne:

15-20 makaronu
10-15 dag białego sera
15 g masła
3 łyżeczki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kwaśnej śmietany

Makaron ugotować, zahartować zimną wodą i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, włożyć makaron, podsypać bułką tartą i podsmażyć często mieszając. Kiedy makaron jest miejscami jasnobrązowy, dodać część grubo pokruszonego twarogu. Chwilkę potrzymać na patelni, by kawałki sera zagrzały się i lekko się rozpuściły. Następnie przełożyć na talerze. Posypać połową cukru, wymieszać, pokruszyć resztę twarogu, udekorować kleksem kwaśnej śmietany, obsypać pozostałym cukrem i cynamonem.

Do przygotowania wytrawnej wersji makaronu z serem będzie potrzebne:

15-20 makaronu
10 dag wędzonego boczku
1 mała cebula
10-15 dag białego sera

Makaron ugotować, odcedzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na brązowo na wytopionym z boczku tłuszczu i polać makaron. Na koniec okrasić pokruszonym białym serem.

Znacie inny przepis na makaron z serem? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKoreczki na imprezę – przepisy
Następny artykułSos tatarski – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here