Miłośnicy tatarskiego sosu zapewniają, że można go właściwie dodawać do wszystkiego poza ciastem i deserem.
Do przygotowania pierwszej wersji sosu tatarskiego według jednej z najlepszych szkół kulinarnych Le Cordon Bleu będzie potrzebne:
50 g korniszonów
250 g majonezu
1 łyżka posiekanej natki
Kapary i korniszony osaczyć, drobno pokroić i przełożyć do miseczki, wsypać natkę i wymieszać wszystko z majonezem. Sos można podawać od razu po zrobieniu, choć smaczniejszy jest wtedy, kiedy przed podaniem schłodzimy go przez ok. 30 minut.
Obok kaparów i korniszonów w sosie może znaleźć się także drobno pokrojony szczypiorek lub szalotka.
Do wykonania innej wersji sosu tatarskiego, pochodzącej z jednej starszych książek dotyczących polskiej kuchni będzie potrzebne:
1 surowe żółtko
pół szklanki oleju
1 łyżeczka musztardy
40 g grzybków marynowanych
40 g korniszonów
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
sól
cukier
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek, które rozetrzeć z surowym żółtkiem, szczypta soli oraz z musztardą na gładką masę. Cały czas mieszając dolewać oleju i ucierać aż do powstania majonezu. Następnie dodać drobno posiekane grzybki, korniszony, śmietanę, sól, cukier do smaku i jeśli trzeba kilka kropel octu.
Obok grzybków i kaparów w tej wersji tatarskiego sosu może znaleźć się także łyżka startego chrzanu lub posiekany szczypiorek.
Znacie inny przepis na sos tatarski? Podzielcie się nim w komentarzu.