Jedną z najbardziej charakterystycznych sałatek czy przystawek z kuskusem jest tzw. tabboule, przyrządzana w niektórych krajach także z kaszą burgul. Do jej przygotowania będzie potrzebne:

1 szklanka kuskusu

3 pęczki natki pietruszki

2-3 gałązki świeżej mięty

1,5 kg pomidorów

1 duża cebula lub 2 mniejsze

¾ szklanki oliwy

¾ szklanki soku z cytryny

Do miski wsypać kuskus. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobniutką kostkę, dodać do suchego kuskusu. Wlać sok z cytryny i oliwę. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Podawać do grillowanych i smażonych mięs lub jako samodzielne danie. Świetnie smakuje w upalne dni gorącego lata.

Inną propozycją jest sałatka z kuskusem oraz warzywami i majonezem. Do jej przygotowania będzie potrzebne:

1 szklanka kuskusu
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 świeży ogórek
2-3 pomidory
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula lub por
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu

Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Następnie dodać do niego pokrojone w kostki pomidory, żółtą, czerwoną i zieloną paprykę, ogórek i cebulę lub por. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i lekko odsączoną kukurydzę z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z majonezem. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

Znacie inny przepis na sałatkę z kuskusem? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSos tatarski – przepis
Następny artykułLiść laurowy – właściwości, działanie, zastosowanie

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here