Jedną z najbardziej charakterystycznych sałatek czy przystawek z kuskusem jest tzw. tabboule, przyrządzana w niektórych krajach także z kaszą burgul. Do jej przygotowania będzie potrzebne:
3 pęczki natki pietruszki
2-3 gałązki świeżej mięty
1,5 kg pomidorów
1 duża cebula lub 2 mniejsze
¾ szklanki oliwy
¾ szklanki soku z cytryny
Do miski wsypać kuskus. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobniutką kostkę, dodać do suchego kuskusu. Wlać sok z cytryny i oliwę. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Podawać do grillowanych i smażonych mięs lub jako samodzielne danie. Świetnie smakuje w upalne dni gorącego lata.
Inną propozycją jest sałatka z kuskusem oraz warzywami i majonezem. Do jej przygotowania będzie potrzebne:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 świeży ogórek
2-3 pomidory
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula lub por
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Następnie dodać do niego pokrojone w kostki pomidory, żółtą, czerwoną i zieloną paprykę, ogórek i cebulę lub por. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i lekko odsączoną kukurydzę z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z majonezem. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
Znacie inny przepis na sałatkę z kuskusem? Podzielcie się nim w komentarzu.