Jajko, nadające ciastu sprężystość, stanowi większe wyzwanie. Można jednak i z tym sobie poradzić.
Wykonanie:
mleko roślinne,
płatki owsiane zmielone w młynku lub mąka owsiana,
olej,
woda,
szczypta soli.
Uwaga!
Płatki owsiane zastępują kleiste jajko – zamiast nich możesz zastosować również płatki jęczmienne.
-
Krok pierwszy
Mąkę pszenną i owsianą wymieszaj w proporcjach 3:1, dodaj mleko i sól i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem.
-
Krok drugi
Dolej 2-3 łyżki oleju. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj ok. 1/3 szklanki wody (może być gazowana).
-
Krok trzeci
Do filiżanki wlej nieco oleju, a na widelec nabij spory kawałek chleba ze skórką. Maczaj chleb w oleju i smaruj patelnię. Możesz użyć też silikonowego pędzla.
-
Krok czwarty
Smaż naleśniki na sporym ogniu. W pierwszej chwili naleśnik przywiera, ale po chwili powinien ładnie odkleić się od patelni.
Znacie inne przepisy na wegańskie naleśniki? Podzielcie się nimi!