Makaron z kabanosem i fasolą? Może nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale smakuje przepysznie. To bardzo proste danie, które zadowoli każdego łakomczucha.
pół paczki makaronu (wstążki, kokardki, świderki)
szklanka kabanosów sałatkowych
2 duże, soczyste pomidory lub puszka pelati
puszka czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
200g twardego żółtego sera
pieprz kajeński
płatki chilli lub ostra papryka
tymianek
sól do smaku
oliwa do smarowania naczynia
Makaron ugotuj na półtwardo (dojdzie przy zapiekaniu). W tym samym czasie kabanosy pokrój na mniejsze kawałki i lekko obsmaż na patelni. Pomidory rozdrobnij w malakserze, posól i dodaj ostrą przyprawę. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Warstwami układaj makaron i kabanosy. Zalej całość pomidorami i wstaw do piekarnika na 15 minut. Wysuń zapiekankę z piekarnika, posyp serem i tymiankiem i piecz jeszcze chwilę, aż ser się roztopi.
Co myślicie o takiej zapiekance? Znacie inne fajne przepisy zapiekanki z kabanosami? Podzielcie się nimi! 🙂