Przedstawiamy przepis na zapiekankę z łososiem:
Wykonanie:
pół szklanki bułki tartej,

kilogram ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry, łyżeczka soli, pół łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżka plus 1 łyżeczka posiekanego koperku, 6 dużych jajek, pół kilograma łososia wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki, 3 szklanki śmietany, masło do smarowania naczynia.
-
Krok pierwszy
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
-
Krok drugi
Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżką masła i wysyp bułką tartą. Na dnie ułóż mniej więcej jedną trzecią ziemniaków, tak by plasterki na siebie zachodziły, tworząc powierzchnię bez przerw.
-
Krok trzeci
Przypraw pierwszą warstwę ziemniaków 1 łyżeczki soli i takąż ilością białego pieprzu. Na ziemniakach ułóż połowę plasterków łososia i posyp go łyżeczką koperku.
-
Krok czwarty
Teraz ułóż warstwę ziemniaków, zużywając połowę tego, co pozostało. Posyp solą i pieprzem. Ułóż resztę łososia i posyp koperkiem. Przykryj całość resztą ziemniaków, posól i popieprz.
-
Krok piąty
Śmietanę i jajka rozmieszaj trzepaczka w sporej misce. Zalej mieszaniną zapiekankę i przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz ok. 30 minut.
-
Krok szósty
Wyjmij zapiekankę, zdejmij folię, posyp powierzchnię resztą tartej bułki. Wstaw do piekarnika na kolejne pół godziny, aż ziemniaki zmiękną, a wierzch się zarumieni.
-
Krok siódmy
Wyjmij zapiekankę i pozwól jej przestygnąć i odpocząć przez jakiś kwadrans. Nałóż na talerze i obficie posyp koperkiem.
Znacie inny przepis na zapiekankę z łososiem? Podzielcie się nim w komentarzu.