Aby przygotować zapiekankę z tuńczyka z makaronem będziesz potrzebować:
– 250 g makaronu wstążki jajeczne
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– średnia cebula, posiekana
– 1 średnia marchewka, starta na grubej tarce
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2,5 szklanki mleka 1,5%
– 125 g serka śmietankowego naturalnego (bez dodatków smakowych)
– 2 łyżki musztardy dijońskiej
– 0,25 łyżeczki soli
– 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– 1 szklanka mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego i ugotowanego (lub puszka konserwowego)
– 100 g tartego parmezanu
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego (jeśli to kawałki tuńczyka, należy je rozdrobnić widelcem)
– olej
Wykonanie:
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu al dente i odcedź. Na rozgrzaną patelnię wlej nieco oliwy i rozprowadź ją silikonowym lub ryżowym pędzlem po całej powierzchni naczynia. Wrzuć cebulę i marchewkę i podsmażaj przez 6-7 minut, aż warzywa zmiękną.
Oprósz mąką i podgrzewaj jeszcze minutę, wciąż mieszając. Powoli i stopniowo wlewaj mleko, a trzepaczką pracuj nad tym, by dokładnie mieszało się z warzywami i by z mąki nie powstały grudki. Po chwili powinno zacząć lekko gęstnieć. Dołóż wtedy serek, musztardę, sól i pieprz. Nadal mieszając, podduś wszystko jeszcze 2-3 minuty.
Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj makaron, groszek i tuńczyka oraz połowę parmezanu. Dokładnie wymieszaj, a następnie wszystko przełóż do natłuszczonego płaskiego naczynia żaroodpornego. Posyp resztą parmezanu i wstaw do piekarnika na 10 minut, aż ser na wierzchu się zrumieni. Wyjmij z pieca i pozwól zapiekance przez kilka minut postać spokojnie, co pozwoli uzyskać przyjemniejszą konsystencję.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.