Aby zrobić roladki z kurczaka z boczkiem przygotujcie:
– 4 szalotki, pokrojone w plasterki
– 10 cienkich plastrów boczku
– 4 pojedyncze filety z kurczaka
– pieprz cytrynowy
– 6 łyżek tartego parmezanu
– łyżka oliwy z oliwek
– 1 wyciśnięty ząbek czosnku
– pół szklanki białego wytrawnego wina
– 2 łyżki masła
– półtorej łyżki mąki
– szklanka bulionu drobiowego
Wykonanie:
Plasterki boczku do roladek możesz lekko zrumienić, jednak musisz pilnować, by nie przysmażył się na chrupko, ponieważ nie będzie dał się zwinąć. Na tłuszczu wytopionym z boczku lub na odrobinie oleju podsmaż posiekaną szalotkę.
Filety z kurczaka rozetnij na płasko na dwa duże kotlety lub bez rozkrajania rozklep tłuczkiem do mięsa – w tym celu włóż je najpierw do plastikowego woreczka, aby nieniszczyć włókien mięsa (i by mięso nie pryskało). Mięso oprósz pieprzem cytrynowym i solą. Na każdym kawałku kurczaka ułóż boczek równolegle do włókien mięsa, a na boczku rozsmaruj zeszklone szalotki i posyp parmezanem. Ostrożnie zwiń roladki i zepnij je wykałaczkami.
Na patelni, na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli, zrumień roladki z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu delikatnie zlej tłuszcz z naczynia żaroodpornego do garnuszka. Dodaj wino i podgrzewaj na małym ogniu do lekkiego skarmelizowania. Jeśli w tłuszczu są czarne drobinki, usuń je łyżką cedzakową. Zredukuj sos do objętości ok. 2 łyżek stołowych, dodaj bulion i śmietanę i zagotuj, nieustannie mieszając trzepaczką. Gotuj jeszcze dwie minuty, a następnie przecedź sos przez gęste sitko, dla pewności wyłożone gazą.
Z lekko przestudzonych roladek wyjmij wykałaczki i pokrój zraziki na grube na palec plastry. Ułóż je na talerzach i polej sosem.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.