Chcesz zrobić lasagne z halibutem? Przygotuj:
– 6 łyżek masła
– 600 g filetów z halibuta, pokrojonych w kostkę grubości ok. 2,5 cm
– 3 łyżeczki tymianku suszonego
– 2 ząbki czosnku
– pół łyżeczki soli
– 1/3 szklanki mąki pszennej
– półtorej szklanki bulionu drobiowego
– szklanka słodkiej śmietanki
– paczka makaronu lazania, ugotowanego i odcedzonego (każdy płat należy lekko osuszyć i delikatnie natłuścić, by się nie kleiły).
– 200 g startego na grubej tarce żółtego sera
– posiekana zielona pietruszka
Wykonanie:
Na patelni, rozgrzanej na średnim płomieniu, roztop 2 łyżki masła. Dodaj rybę i tymianek. Smaż przez około 10 minut, aż ryba przestanie być surowa surowa i będzie się łatwo rozpadała pod widelcem. Dodaj wyciśnięty czosnek, delikatnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę. Przełóż do osobnego naczynia.
Na patelni rozgrzej resztę masła, wmieszaj trzepaczką mąkę i sól, a następnie zrumień. Wolno dolewaj bulion i śmietanę, zagotuj i przykręć gaz. Zostaw sos na ogniu jeszcze na dwie lub trzy minuty, aż zgęstnieje.
W prostokątnym naczyniu żaroodpornym wysmaruj dno olejem, a następnie układaj warstwami makaron, rybę, sos i ser. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Przed podaniem przestudź przez kwadrans, a porcje na talerzach posyp pietruszką.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.